GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, inflacija popušta

Wall Street porastao, inflacija popušta
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji i naznake popuštanja inflacijskih pritisaka.

Dow Jones ojačao je 236 bodova ili 0,68 posto, na 34.814 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 posto, na 4.480 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 15.161 bod.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih 10 zabilježilo je rast, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena nafte.

Tako su najvažniji burzovni indeksi nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su bili pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva i daljnjeg širenja delta varijante koronavirusa.

Jučer je, pak, ulagače ohrabrilo nekoliko makroekonomskih podataka koji ukazuju na solidan rast gospodarstva i popuštanje inflacijskih pritisaka.

Primjerice, uvozne cijene zabilježile su prvi pad na mjesečnoj razini još od listopada prošle godine, što budi nadu da je val poskupljenja pri kraju.

Podaci o inflaciji, kao i situaciji na tržištu rada u fokusu su čelnika američke središnje banke, koji će idućega tjedna održati dvodnevnu sjednicu. Ulagači čekaju signale kada Fed planira započeti smanjivanje iznosa za kupnju obveznica.

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost jer bi Fed uskoro mogao početi smanjivati poticaje, dok se rast gospodarstva usporava.

Zbog toga je od početka rujna Dow Jones indeks na gubitku oko 1,5, a S&P 500 oko 0,9 posto. Od početka godine S&P 500 je, pak, na dobitku više od 18 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 posto, na 7.016 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,68 posto, na 15.616 bodova, a pariški CAC 1,04 posto, na 6.583 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE