GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon četiri dana pada

Wall Street porastao nakon četiri dana pada
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 07:43
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, prvi put u posljednjih pet trgovinskih dana, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon njihove oštre korekcije posljednjih tjedana.

Dow Jones ojačao je 140 bodova ili 0,52 posto, na 27.288 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 3.315 bodova, a Nasdaq indeks 1,71 posto, na 10.963 boda.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u potrošačkom i sektoru informacijskih tehnologija.

Pritom je cijena Amazon.coma skočila 5,7 posto, dok su dionice Microsofta, Applea, Facebooka i Alphabeta poskupila više od 1,6 posto.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tih tehnoloških divova, početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine.

No, u posljednja tri tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, pri čemu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zaronio 9 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, nedaleko područja korekcije.

„Tržište traži neku stabilnost, pa ulagači traže dionice kojima je cijena posljednjih tjedana možda nepravedno pala”, kaže Kenny Polcari, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica, na tržištu i dalje vlada nesigurnost zbog daljnjeg širenja koronavirusa, usporenog rasta gospodarstava, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera.

„Postoje strahovanja o nekoliko različitih stvari koje bi mogle naštetiti kratkoročnim gospodarskim izgledima”, kaže Jim Paulsen, strateg u The Leuthold Group.

Šest tjedana uoči predsjedničkih izbora, u SAD-u je do utorka od posljedica covida-19 umrlo oko 200.000 ljudi, objavilo je Sveučilište Johns Hopkins. Pritom je broj oboljelih dosegnuo 6,9 milijuna, pa je SAD među zemljama koje su najviše pogođene pandemijom.

Neke europske zemlje, pak, posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, primjerice, Britanija, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa.

Zbog drugog vala koronavirusa, splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer u izvješću u Kongresu da je američko gospodarstvo pokazalo veliko poboljšanje od kada je uronilo u recesiju, ali da je daljnji put oporavka nesiguran i da će Fed poduzeti i nove mjere ako to bude potrebno.

Ponovio je i da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticajne mjere.

No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske prije izbora dogovoriti o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 5.829 bodova, a frankfurtski DAX 0,41 posto, na 12.594 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,40 posto, na 4.772 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Apple, Facebook, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE