GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon informacije o još jednom cjepivu

Wall Street porastao nakon informacije o još jednom cjepivu
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u sektorima koji su za vrijeme koronakrize bili pod najvećim pritiskom, jer je ulagače ohrabrila vijest o još jednom cjepivu protiv covida-19.

Dow Jones ojačao je 327 bodova ili 1,12 posto, na 29.591 bod, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 3.577 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 11.880 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da će uskoro početi cijepljenje protiv koronavirusa, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Nakon američkih Pfizera i Moderne, u ponedjeljak je i britanska kompanija AstraZeneca objavila da je završila testiranje njezinog eksperimentalnog cjepiva, koje je razvila u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, i da ono može biti učinkovito oko 90 posto.

To je ohrabrilo ulagače, koji su se usmjerili na kupnju dionica u sektorima koji su zbog koronakrize dosad bili po najvećim pritiskom, a uskoro bi se, s normalizacijom gospodarskih aktivnosti, mogli oporaviti.

Tako su, potaknute rastom cijena nafte, jučer najviše skočile cijene dionica u energetskom sektoru, više od 7 posto, dok su industrijski i financijski sektor porasli više od 1 posto.

S druge strane, pale su cijene dionica tehnoloških kompanija, koje su za vrijeme 'lockdowna' najviše porasle.

Tako je jučer cijena dionice Applea pala gotovo 3 posto, a Netflixa više od 2 posto. Pojeftinile su, blago, i dionice Facebooka, Amazona, Alphabeta i Microsofta.

Podršku tržištu pružila je i vijest da izabrani predsjednik Joe Biden planira za ministricu financija nominirati bivšu predsjednicu središnje banke Janet Yellen.

„Poznata osoba u ovoj nesigurnoj situaciji dobra je za tržište. Ministarstvo financija je možda važnije od Kongresa u prihvaćanju novog paketa poticajnih gospodarskih mjera”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom studenoga. Uskoro bi, pak, mogli biti nastavljeni.

Unatoč dobrim vijestima, jučer se trgovalo oprezno jer se u mnogim saveznim državama SAD-a i dalje bilježi rekordni broj novozaraženih koronavirusom.

U posljednjih sedam dana broj novozaraženih u prosjeku dnevno raste za 170 tisuća. Ukupno je u SAD-u dosad zabilježeno više od 12 milijuna slučajeva zaraze, a od covida-19 umrlo je više od 255 tisuća ljudi.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 6.333 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 13.126 bodova, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.492 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Pfizer, Astra Zeneca, BioNTech, Apple, Microsoft, Facebook, Alphabet, Nasdaq, S&P 500, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE