GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 07:31
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, no trgovalo se oprezno jer pregovori o novom paketu poticajnih mjera ne idu glatko.

Dow Jones ojačao je 35 bodova ili 0,13 posto, na 27.816 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 3.380 bodova, a Nasdaq indeks 1,42 posto, na 11.326 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih sedam zabilježilo je rast. Pritom su cijene dionica najviše porasle u nekretninskom sektoru, dok su najviše pale u energetskom, za 3,1 posto.

Ipak, jačanju indeksa najviše je pridonio rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft, za više od 1 posto.

„S obzirom na razočaranje iz Washingtona, čini se da su ulagači odlučili potražiti sigurnost u velikim tehnološkim kompanijama, koje posljednjih mjeseci predvode dobicima na tržištu”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Naime, ulagače je razočarao korak unazad u pregovorima između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronakrize.


Ministar financija Steven Mnuchin ponudio je u pregovorima svoj paket mjera, vrijedan oko 1.500 milijardi dolara, dok predstavnici Demokratske stranke, koji imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, inzistiraju na svom paketu, vrijednom 2.200 milijardi dolara.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je da su Demokrati i Bijela kuća zapeli u raspravi o vrijednosti paketa.

„Sve ovisi o paketu poticaja, a loptica je u rukama Kongresa. Vjerujemo da se bliži dogovor, no zadnji koraci često su najteži. Očekujemo da će do dogovora doći prije predsjedničkih izbora i da će obje strane proglasiti pobjedu”, kaže Detrick.

A da su poticaji nužni, pokazuju podaci prema kojima oporavak gospodarstva od koronakrize gubi na zamahu. Na to su jučer ukazali podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima i potrošnji kućanstava.

Za jasnije pokazatelje situacije u gospodarstvu ulagači čekaju izvješće o zapošljavanju u rujnu, koje će biti objavljeno u petak.

A kako je završeno treće tromjesečje, ulagači čekaju sezonu objava poslovnih izvješća kompanija, koja počinje za otprilike dva tjedna.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u trećem kvartalu bile oko 21 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,23 posto, na 5.879 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 4.824 boda. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,23 posto, na 12.730 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE