GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, novi rekord Dow Jonesa

Wall Street porastao, novi rekord Dow Jonesa
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 318 bodova ili 0,93 posto, na 34.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 4.201 bod, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 13.632 boda.

Pozitivno je na tržište utjecala vijest da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao na 498.000, dok je tjedan dana prije bilo 590.000 tih zahtjeva.

To, kao i dan prije objavljeni podaci da je u travnju u privatnom sektoru posao dobilo 742.000 Amerikanaca, pokazuje da se tržište rada oporavlja.

Stoga se nestrpljivo očekuje službeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 978.000.

Budu li podaci snažni, kao posljednjih mjeseci, to će značiti da se oporavak gospodarstva ubrzava, ali i da bi Fed mogao povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Doduše, čelnici Feda neprestano ponavljaju kako se tržište rada još nije dovoljno oporavilo da bi se razmišljalo o zaoštravanju monetarne politike.

„Investitori su ohrabreni niskim kamatnim stopama i fiskalnim poticajima koje je vlada ubrizgala u gospodarstvo. Zahvaljujući tome, povećavaju se procjene rasta gospodarstva i zarada kompanija”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle. Među ostalim, znatno su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Microsoft, koje su prethodnih dana bile pod pritiskom.

No, pao je farmaceutski sektor, nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Joe Biden podržao prijedlog o odricanju prava intelektualnog vlasništva za cjepiva protiv covida-19.

Cijene dionica Pfizera i Moderne pale su više od 1 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 7.076 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 15.196 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 6.357 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Pfizer, Moderna
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE