GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, novi rekord Nasdaqa

Wall Street porastao, novi rekord Nasdaqa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2020 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, a Nasdaq indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i podacima koji ukazuju na postupan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 131 bod ili 0,50 posto, na 26.156 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 3.131 bod, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 10.131 bod.

Nasdaq indeks dosegnuo je već peti put ovoga mjeseca novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Tehnološki je sektor bio među sedam od ukupno 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa koji su jučer zabilježili rast.

To se zahvaljuje makroekonomskim podacima koji pokazuju da se američko gospodarstvo postupno oporavlja.

Tako je objavljeno da se pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u lipnju znatno usporio, dok je prodaja novih kuća u svibnju snažno porasla, jer se gospodarstva saveznih država otvaraju nakon blokade započete polovicom ožujka.

„Kumulativni utjecaj gospodarskih podataka koje vidimo podržava V oblik oporavka cijene dionica. Podržava i stajališta da tržište dionica može i dalje rasti, unatoč popriličnoj šteti koju je gospodarstvu nanio koronavirus i vremenu koje je potrebno da se smanji nezaposlenost i oporave pojedini sektori, kao što su turistička i zabavna industrija”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Dodaje da tržište podržava i uvjerenje ulagača da neće biti nove blokade gospodarskih aktivnosti, unatoč rastu broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u.

Raspoloženje na tržištu je ponešto splasnulo nakon medijskih napisa da bi Europska unija mogla blokirati dolazak Amerikanaca u Europu jer SAD ne uspijeva kontrolirati pandemiju.

S druge strane, sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama podržavaju najave novih poticajnih mjera, koje bi mogle ponovno sadržavati isplatu gotovine najugroženijim građanima i porezne olakšice.

Ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će iduće poticajne mjere biti usmjerene na brzi povrat ljudi na posao.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 10, a S&P 500 oko 7,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 posto, na 6.320 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,13 posto, na 12.523 boda, a pariški CAC 1,39 posto, na 5.017 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Apple, Amazon,Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE