GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, S&P 500 iznad 3.000 bodova

Wall Street porastao, S&P 500 iznad 3.000 bodova
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, pri čemu se S&P 500 indeks, po prvi put od početka ožujka, probio iznad razine od 3.000 bodova, što se zahvaljuje nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva.

Dow Jones skočio je 553 boda ili 2,21 posto, na 25.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,48 posto, na 3.036 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 9.412 bodova.

Proboj S&P 500 indeksa iznad 3.000 bodova, po prvi put od 5. ožujka, zahvaljuje se vijestima o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju gospodarstava u američkim saveznim državama, nadi ulagača u pronalazak cjepiva protiv koronavirusa te golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama.

Zbog toga se ulagači nadaju brzom oporavku američkog gospodarstva.

„Rast tržišta zahvaljuje se velikoj likvidnosti i nadi da će se gospodarstvo brzo oporaviti. Uspon će se nastaviti, no ne bez zastoja. Slabi poslovni rezultati kompanija u drugom tromjesečju bit će pravi test“, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

U drugom planu bile su jučer napetosti između Washingtona i Pekinga.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija, nakon što je savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow kazao je da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Washington poručuje i da će oštro reagirati ako Kina nametne Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,26 posto, na 6.144 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,33 posto, na 11.657 bodova, a pariški CAC 1,79 posto, na 4.688 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE