GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, trgovina nesigurna

Wall Street porastao, trgovina nesigurna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom i nekim defanzivnim sektorima, no trgovalo se nesigurno zbog rizika od recesije.

Dow Jones ojačao je 194 boda ili 0,64 posto, na 30.677 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na 3.795 bodova, a Nasdaq indeks 1,62 posto, na 11.232 boda.

Tijekom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi kraj trgovanja dočekali u plusu, zahvaljujući ponajviše rastu tehnološkog sektora, kojemu je išao u prilog pad prinosa na obveznice.

Podršku indeksima pružio je i rast cijena dionica u defanzivnim sektorima, kao što su uslužni, zdravstveni i potrošački.

No, kao i prethodnih dana, trgovalo se nestabilno jer ulagači nisu sigurni da je tržište dosegnulo dno, nakon što je S&P 500 indeks zaronio u područje 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje rekordne razine.

Posljedica je to povećanja kamatnih stopa američke središnje banke kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8,5 posto.

Od ožujka je Fed povećao ključne kamate za 1,5 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, što je njihova najviša razina od ožujka 2020. godine i izbijanja koronakrize.

A slijede i daljnja povećanja kamata, pa bi, prema procjenama Fedovih čelnika, krajem godine kamate mogle dosegnuti i 3,4 posto, najvišu razinu od 2008. godine.

Predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je jučer u drugom danu izvještavanja Kongresa o gospodarskoj situaciji da je središnja banka predana tomu da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto i održi snažno tržište rada.

Poručio je da vjeruje da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata, ali je priznao i da postoji mogućnost recesije.

„Velika je doza nesigurnosti u vezi gospodarskih izgleda, stoga je tržište konfuzno”, kaže Walter Todd, direktor u tvrtki Greenwood Capital.

Mnogi analitičari već dulje vrijeme upozoravaju da zbog brzog i oštrog povećanja kamatnih stopa slijedi usporavanje rasta gospodarstva, pri čemu rastu rizici od recesije.

I to ne samo recesije u američkom, nego i svjetskom gospodarstvu jer i u mnogim drugim zemljama središnje banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

Analitičari Citigroupa poručili su da postoji gotovo 50 posto izgleda da će svjetsko gospodarstvo uroniti u recesiju.

Jučer objavljeni podaci pokazali su da se u lipnju u SAD-u poslovna aktivnost osjetno usporila, dok je povjerenje potrošača zbog visoke inflacije palo.

„Fed želi vidjeti usporavanje rasta, što novi podaci pokazuju. Rast se usporava, a hoće li gospodarstvo uroniti u recesiju, to je veliko pitanje”, kaže James Ragan, direktor u tvrtki D.A. Davidson.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,97 posto, na 7.020 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,76 posto, na 12.912 bodova, a pariški CAC 0,56 posto, na 5.883 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE