GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao uoči odluka Feda

Wall Street porastao uoči odluka Feda
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2020 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima i nadi ulagača da će američka središnja banka zadržati poticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 2 boda ili 0,01 posto, na 27.995 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 3.401 bod, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 11.190 bodova.

Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveća svjetska gospodarstva oporavljaju od koronakrize.

U Kini je promet u trgovini na malo u kolovozu porastao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla peti mjesec zaredom, i to za 5,6 posto.

Oba podatka bolja su od očekivanja analitičara u anketi Reutersa.

„Kina je na ovoj točki pandemije ekonomski pobjednik”, kaže Kit Juckes, strateg u banci Societe Generale.

Pozitivno su na tržište utjecali i dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Tvornička aktivnost snažno je porasla u kolovozu, već četvrti mjesec zaredom, dok su uvozne cijene u istom mjesecu porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje inflacijskih pritisaka.

U fokusu ulagača je i jučer započeta dvodnevna sjednica čelnika američke središnja banke, prva otkako je predsjednik Feda Jerome Powell najavio popustljiviji stav središnje banke prema inflaciji.

„Dok se rast gospodarstva usporava, nadolazeće makroekonomske vijesti trebale bi biti dobre, što upućuje na zaključak da Fed ne bi trebao mijenjati politiku”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Od kada je u ožujku izbila koronakriza, Fed je drastično srezao ključne kamatne stope na nulu, ponovno počeo otkupljivati državne obveznice i uveo niz mjera za ublažavanje recesije.

Upravo zahvaljujući tim mjerama, kao i fiskalnim poticajima američkih vlasti, Wall Street je nadoknadio sve gubitke od koronakrize, pa su S&P 500, kao i Nasdaq indeks, nedavno dosegnuli rekordne razine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 posto, na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 13.217 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 5.067 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE