GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Rast indeksa, Nvidia i Microsoft u fokusu

Wall Street: Rast indeksa, Nvidia i Microsoft u fokusu
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2023 / 22:13
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak na početku blagdanskog skraćenog tjedna, potaknute snažnim tehnološkim dobicima koje predvode Microsoft i Nvidia.

Dow Jones Industrial Average dobio je oko 200 bodova ili 0,6%. S&P 500 dodao je 0,7%, dok je Nasdaq Composite porastao 1,1%.

Dionice Microsofta porasle su za 2%, dosegnuvši novu najvišu razinu u 52 tjedna, nakon što je izvršni direktor Satya Nadella rekao da će se bivši direktor OpenAI-ja Sam Altman pridružiti tehnološkom divu kako bi vodio novi istraživački tim za umjetnu inteligenciju.

Proizvođač čipova Nvidia također je dodao 2,3%, označavajući novi rekord svih vremena za dionice uoči izvješća o zaradi u utorak poslijepodne.

Sektori tehničkih i komunikacijskih usluga bili su najveći dobitnici S&P 500 indeksa, 1,5% odnosno 1%. Palo Alto Networks skočio je 5,2%, dok se Intel popeo 2%. Paramount je u međuvremenu porastao 5,6%, a slijedi ga Netflix koji je ojačao 1,8%.

Američka tržišta bit će zatvorena u četvrtak zbog Dana zahvalnosti. Petak će također biti skraćeni trgovinski dan. Trgovanje oko praznika Dana zahvalnosti bilo je nestabilno posljednjih godina, ali studeni je još uvijek mjesec s najboljim rezultatima za S&P 500, prema Stock Traders’ Almanahu.

Tržišni bikovi ostaju entuzijastični do kraja godine, osobito nakon što su podaci o američkoj inflaciji niži od očekivanog objavljeni prošlog tjedna smirili su živce ulagača zbog tvrdoglavo visokih cijena i pružili nadu da bi Federalne rezerve mogle prestati povećavati kamatne stope. Prinosi su također nastavili padati u ponedjeljak nakon snažne aukcije 20-godišnjih državnih zapisa.

"Jedna od stvari koja je potaknula ovaj nedavni porast od kraja listopada do danas bio je pad od oko pola posto prinosa na trezorske obveznice, što očito podupire vrijednosti imovine", rekao je Tom Hainlin, viši investicijski strateg u Ascent Private Capital Managementu. američke banke.

Da bude siguran, primijetio je da fiskalna potrošnja i problemi s deficitom predstavljaju rizik povećanja pritiska na prinose.

"Dakle, još uvijek vidimo volatilnost na tržištu obveznica, ali do sada je pad prinosa stvarno podupirao te rizičnije cijene imovine, [što] će biti ključno žarišno područje za nas 2024.", dodao je Hainlin.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Novi rast indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rast indeksa
NEW YORK - S&P 500 porastao je u petak i dostigao novu najvišu razinu za godinu nakon što su izvješće o zapošljavanju u studenome i podaci o potrošačkoj anketi Sveučilišta u Michiganu ukazali na otporno gospodarstvo i smanjenje inflacije, što je potaknulo nade za takozvani scenarij mekog slijetanja.
Zagrebačka burza: Kraš uvjerljivi dobitnik dana, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Kraš uvjerljivi dobitnik dana, indeksi porasli
ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze u petak su porasli za oko 0,3 posto, čime su "podebljali" dobitke na tjednoj razini.
Srpska poljoprivreda ostvarila višak u razmjeni sa svijetom od 1,1 milijardi eura
U PLUSU
Srpska poljoprivreda ostvarila višak u razmjeni sa svijetom od 1,1 milijardi eura
BEOGRAD - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je do kraja listopada 2023. izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,8 milijardi eura, dok je u isto vrijeme uvezla hrane vrijedne 2,7 milijardi eura.
Hrvatska sve popularnija adventska destinacija
ADVENT
Hrvatska sve popularnija adventska destinacija
ZAGREB - Godina ulazi u turističku završnicu s dobrim brojkama, a upravo putničke agencije, koje su jučer obilježile stotu godišnjicu od osnivanja prve pod imenom Putnik, itekako doprinose izvansezonskim rezultatima.
M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.
BEZ APETITA
M&A poslovi ove godine na najnižoj razini od 2014.
ANALIZA - U najnovijem istraživanju “EY CEO Outlook Pulse” koje je provela konzultantska i revizorska tvrtka EY, intervjuirajući 1200 globalnih izvršnih direktora, aktivnosti spajanja i preuzimanja pale su na najnižu razinu od 2014.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE