GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama

Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 23:00
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američko tržište kapitala u ponedjeljak bilježi rast usprkos kaosu u mnogim američkim gradovima.

Dow Jones Industrial Average porastao je 91,91 bodova, ili 0,36%, na 25.475,02, S&P 500 dobio je 11,42 boda, ili 0,38%, na 3.055,73, a Nasdaq Composite je bio u plusu 62,18 bodova, ili 0,66% , na 9,552.05.

Znakovi povratka ekonomije u normalne tokove pomogli su jačanju globalnih tržišta kapitala i potiskivanju imovine sigurnog utočišta. Francuska proizvodna aktivnost porasla je u svibnju, nakon što je zemlja počela izlaziti iz gotovo dvomjesečnog zaustavljanja koronavirusa, izvlačeći sektor iz dubokog pada i rekordno niske aktivnosti mjesec dana ranije, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Službeno istraživanje poduzeća iz Kine pokazalo je da je njegova tvornička aktivnost rasla sporije u svibnju, ali zamah u sektoru usluga i građevinskog sektora se ubrzao.

Američka proizvodna aktivnost ublažila je u svibnju 11-godišnji minimum, iako bi potpuni oporavak od krize COVID-19 mogao potrajati godinama zbog visoke nezaposlenosti.

Vikend nasilnih američkih prosvjeda zbog rasizma i policijskog nasilja mogao bi predstavljati još jedan zastoj za ekonomiju koja je tek izašla iz najstrožeg zastoja od velike depresije. Nakon loših podataka o potrošnji i rasprodaji u petak, Federalne rezerve iz Atlante procjenjuju ekonomski pad od nevjerojatnih 51% na godišnjem nivou u drugom tromjesečju.

Zanimljivo, politički i društveni kaos već je u povijesti bio ignoriran od strane tržišnih sudionika. Primjerice, 1968. godina bila je iznimno zapaljiva u SAD-u, no na burzi se to nije osjetilo. Nakon što je tržište u prvom kvartalu 1968. palo 9 posto (u vidu korekcije indeksa S&P 500), ostatak godine donio je preokret pa je godina okončana u plusu od 7,6 posto. Moguće je da će se ove godine ponoviti taj scenarij jer je nakon oštre korekcije na početku godine, tržište poraslo 36 posto u posljednja dva mjeseca. 

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, prosvjedi u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE