GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama

Wall Street raste usprkos kaosu na ulicama
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 23:00
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američko tržište kapitala u ponedjeljak bilježi rast usprkos kaosu u mnogim američkim gradovima.

Dow Jones Industrial Average porastao je 91,91 bodova, ili 0,36%, na 25.475,02, S&P 500 dobio je 11,42 boda, ili 0,38%, na 3.055,73, a Nasdaq Composite je bio u plusu 62,18 bodova, ili 0,66% , na 9,552.05.

Znakovi povratka ekonomije u normalne tokove pomogli su jačanju globalnih tržišta kapitala i potiskivanju imovine sigurnog utočišta. Francuska proizvodna aktivnost porasla je u svibnju, nakon što je zemlja počela izlaziti iz gotovo dvomjesečnog zaustavljanja koronavirusa, izvlačeći sektor iz dubokog pada i rekordno niske aktivnosti mjesec dana ranije, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Službeno istraživanje poduzeća iz Kine pokazalo je da je njegova tvornička aktivnost rasla sporije u svibnju, ali zamah u sektoru usluga i građevinskog sektora se ubrzao.

Američka proizvodna aktivnost ublažila je u svibnju 11-godišnji minimum, iako bi potpuni oporavak od krize COVID-19 mogao potrajati godinama zbog visoke nezaposlenosti.

Vikend nasilnih američkih prosvjeda zbog rasizma i policijskog nasilja mogao bi predstavljati još jedan zastoj za ekonomiju koja je tek izašla iz najstrožeg zastoja od velike depresije. Nakon loših podataka o potrošnji i rasprodaji u petak, Federalne rezerve iz Atlante procjenjuju ekonomski pad od nevjerojatnih 51% na godišnjem nivou u drugom tromjesečju.

Zanimljivo, politički i društveni kaos već je u povijesti bio ignoriran od strane tržišnih sudionika. Primjerice, 1968. godina bila je iznimno zapaljiva u SAD-u, no na burzi se to nije osjetilo. Nakon što je tržište u prvom kvartalu 1968. palo 9 posto (u vidu korekcije indeksa S&P 500), ostatak godine donio je preokret pa je godina okončana u plusu od 7,6 posto. Moguće je da će se ove godine ponoviti taj scenarij jer je nakon oštre korekcije na početku godine, tržište poraslo 36 posto u posljednja dva mjeseca. 

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, prosvjedi u SAD-u
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE