GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na najvišim razinama u deset mjeseci

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na najvišim razinama u deset mjeseci
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 22:49
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indfeksi porasli nakon što je Zastupnički dom Sjedinjenih Američkih Država usvojio zakon o gornjoj granici duga u ključnom koraku za izbjegavanje neispunjavanja obveza, a mjera je premještena u Senat.

Dow Jones Industrial Average porastao je za 153,3 boda, ili 0,47%, da bi završio na 33.061,57 unatoč padu dionica Salesforcea od 4,7% dan nakon izvješća o zaradi. S&P 500 je ojačao za 0,99% i završio na 4.221,02, dok je Nasdaq Composite dodao 1,28% i završio na 13.100,98. I S&P 500 i Nasdaq zaključili su na najvišim razinama od kolovoza 2022.

Zakon o fiskalnoj odgovornosti usvojen je s 314 prema 117 glasova uz dvostranačku podršku u srijedu navečer. Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer, D-N.Y., rekao je da će Senat ostati na sjednici dok prijedlog zakona ne bude poslan na stol predsjednika Bidena.

"Svaki put kada se ukloni velika negativnost ili veliki potencijalni negativni katalizator, to pomaže ukloniti dio nesigurnosti s tržišta", rekao je Ross Mayfield, analitičar investicijske strategije u Bairdu. "Ali u isto vrijeme, dioničko tržište je barem stvarno promotrilo ovu priču."

Osim bitke za gornju granicu duga, ulagači očekuju politički sastanak Federalnih rezervi od 13. do 14. lipnja kao još jedan mogući tržišni katalizator. Predsjednik Feda Philadelphije Patrick Harker rekao je u četvrtak kako misli da je središnja banka blizu točke da može zaustaviti povećanje kamata. No, rekao je ranije ovog tjedna da bi izvješće o plaćama od petka moglo promijeniti utjecaj na to kako će glasovati na predstojećem okupljanju.

Podaci ADP-a pokazuju da su privatne plaće u svibnju porasle više nego što su ekonomisti očekivali, dok je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima podnesenih prošli tjedan bio manji nego što su ekonomisti predviđali. Tržište rada je područje gospodarstva koje se pomno prati zbog zabrinutosti da bi održiva snaga mogla potaknuti Fed da ponovno podigne kamatne stope na svom sastanku o politici kasnije ovog mjeseca.

"Veliki dio tržišnog fokusa pomiče se s toga hoće li vlada kasniti s plaćanjem svojih dugova, što se nikad nije dogodilo, na goruće pitanje koliko će dalje rasti kamatne stope", rekao je Jamie Cox, direktor partner tvrtke Harris Financial.

Nasdaq je porastao za gotovo 1% tjedan do danas, stavljajući tehnološki bogat indeks u korak sa šest uzastopnih tjednih pobjeda — dužina niza kakva nije viđena od siječnja 2020. S&P 500 je na putu da završi oko 0,4% više, dok je Dow je spreman izgubiti 0,1% tjedno.

Tagovi: Wall Street, Nasdaq, Dow Jones, Salesforce
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE