GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali, prinosi na obveznice i dalje rastu

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali, prinosi na obveznice i dalje rastu
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2023 / 22:31
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američko je tržište i na početku ožujka isijavilo nervozu kojoj smo svjedočili posljednjih tjedana.

S&P 500 pao je u srijedu, prvog dana ožujka, dok su se trgovci borili da se oporave nakon gubitničkog mjeseca, a prinosi na obveznice nastavili su rasti. Indeks širokog tržišta pao je 0,47% na 3.951,39, dok je Nasdaq Composite izgubio 0,66% i zatvorio na 11.379,48. Dow Jones Industrial Average završio je dan malo u pozitivi, na 32.661,84 bodova.

Ovi su potezi uslijedili nakon što su prinosi na obveznice produžili svoje dobitke u veljači, pri čemu je referentni prinos na 10-godišnje obveznice nakratko premašio 4% po prvi put od studenog. Prinos 1-godišnje državne obveznice porastao je iznad 5%.

Predsjednik Federalnih rezervi Minneapolisa Neel Kashkari rekao je u srijedu da je "otvoren za mogućnosti" većeg povećanja kamata na ovomjesečnom sastanku o politici, "bilo da se radi o 25 ili 50 baznih bodova", ali još nije donio odluku.

Raspoloženje na burzama u početku je dobilo poticaj nakon objavljivanja mnogo jačih od očekivanih podataka iz Kine. Državni zavod za statistiku zemlje rekao je da je njegov službeni proizvodni PMI porastao na 52,6 u veljači - što je rekord koji nije viđen od travnja 2012.

Američke tvrtke podijelile su rekordno visoke dividende prošle godine, ali očekuje se da će više kamatne stope nastaviti usporavati rast dividendi tijekom 2023., prema najnovijem Janus Henderson Global Dividend Indexu.

Dividende su porasle na 574,2 milijarde dolara, što je povećanje od 7,6%, u 2022. Proizvođači nafte činili su trećinu ovog rasta, dok su financije činile drugu trećinu, prema bilješci Janusa Hendersona od srijede. Američke naftne kompanije zabilježile su skokovite novčane tokove prošle godine zbog visokih cijena energije. Financijski divovi Wells Fargo, Morgan Stanley i Blackstone najviše su pridonijeli rastu, stoji u bilješci.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE