GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 indeks pao, Dow porastao

Wall Street: S&P 500 indeks pao, Dow porastao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago skliznuo s rekordne razine, dok je Dow Jones porastao, kao i Nasdaq indeks, koji je dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dow Jones ojačao je 85 bodova ili 0,29 posto, na 29.969 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,06 posto, na 3.666 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,23 posto, na rekordnih 12.377 bodova.

U šest od 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, za 1 posto.

Novi rekord Nasdaq indeksa zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijene dionice Tesle za 5 posto, nakon što su analitičari Goldman Sachsa preporučili 'kupnju' dionice tog proizvođača električnih automobila.

Uspon Dow Jones indeksa zahvaljuje se, pak, rastu cijene dionice Boeinga, nakon što je zrakoplovni prijevoznik Ryanair naručio 75 novih zrakoplova, što će znatno pomoći Boeingu da se izvuče iz financijskih problema.

S&P 500 indeks oslabio je, među ostalim, zbog pada cijene dionica Pfizera za 1,7 posto, nakon vijesti da taj farmaceutski div ima problema s nabavnim lancem u vezi proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrati postići dogovor do kraja godine.

Zbog toga su u drugom planu podaci koji pokazuju da je posljednjih mjeseci oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporen jer su mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere zbog širenja koronavirusa.

Unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvu, S&P 500 indeks porastao je ove godine 13 posto.

„Ne vjerujem da će se gospodarski pokazatelji znatnije poboljšati dok ne počne cijepljenje protiv koronavirusa. Tržište uračunava u cijene upravo to i gleda u budućnost, prvo i drugo tromjesečje iduće godine”, kaže Sal Bruno, direktor u tvrtki IndexIQ.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 posto, na 6.490 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,45 posto, na 13.252 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.574 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Boeing, Tesla, Pfizer, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE