GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 na korak od rekorda

Wall Street: S&P 500 na korak od rekorda
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 07:52
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks porastao za 1,3 posto zahvaljujući rotaciji kapitala iz tehnoloških u dionice kompanija senzitivnih na gospodarski ciklus, dok investitori očekuju postizanje napretka oko novog paketa fiskalnih poticaja u SAD-u.

Dow Jones porastao je u ponedjeljak 1,3 posto, na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najdulji pozitivni niz od rujna 2019.

Istodobno, S&P 500 ojačao 0,27 posto, na 3.360 bodova i sada je 0,9 posto ispod rekordne razine ostvarene u veljači, dok je Nasdaq pao 0,39 posto, na 10.968 bodova.

Najviše su na dobitku bile dionice kompanija koje uobičajeno najviše rastu na izlasku iz recesije, poput energetskih i industrijskih, dok se Nasdaq kreće ispod rekordnih razina, povučen naniže korekcijom cijena tehnoloških divova poput Microsofta, Amazona i Facebooka.

Očekivanja da će se pronaći potencijalno cjepivo protiv koronavirusa, rekordni fiskalni i monetarni poticaji i bolje od očekivanja zarade u drugom tromjesečju S&P drže nadomak rekordnih razina ostvarenih u veljači, ali čini se da zasad nema snage za daljnji rast.

"Jedan od razloga zašto je ograničeno daljnje napredovanje S&P-ja je to što gledamo još jednu rotaciju kapitala iz tehnoloških u dionice kompanija koje uobičajeno najviše rastu po izlasku iz recesije. To koči S&P, jer u njegovu sastavu dominiraju tehnološke dionice", tumači Paul Nolte, portfelj menadžer pri Kingsview Investment Managementu.

Slične rotacije proteklih godina nisu trajale dugo, napominje te dodaje kako on na to gleda više kao na korekciju rasta S&P-ja nego da se ulagači povlače iz dionica.

Podršku tržištu dao je američki predsjednik Donald Trump, potpisavši izvršne urede kojima djelomično obnavlja isplatu pomoći za nezaposlene nakon što su krajem prošloga tjedna prekinuti pregovori Bijele kuće i demokratski čelnika u Bijeloj kući oko novih fiskalnih poticaja.

Američki ministar financija Steven Mnuchin u razgovoru za CNBC rekao je u ponedjeljak da bi Trumpova administracija i Kongres mogli postići sporazum već ovoga tjedna ako demokrati budu "razumni".

I na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle, pri čemu je londonski Ftse indeks završio trgovanje u plusu za 0,31 posto, na 6.050 bodova, frankfurtski DAX za 0,1 posto, na 12.687 bodova, a pariški CAC za 0,41 posto, na 4.909 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Amazon, Facebook, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE