GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 na novoj najvišoj razini u deset mjeseci

Wall Street: S&P 500 na novoj najvišoj razini u deset mjeseci
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2023 / 22:14
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američke dionice su porasle u četvrtak dok je tržište pokušavalo izgraditi svoje nedavne dobitke, a trgovci su očekivali ključne podatke o inflaciji sljedeći tjedan, kao i najnoviju objavu politike Federalnih rezervi.

Dow Jones je porastao 168,59 bodova, odnosno 0,5%. S&P 500 je podignut 0,6%, dok je Nasdaq Composite skočio 1%.

Amazon je doveo do povećanja tehnoloških dionica nakon optimističnih komentara analitičara. Dionice tehnološkog diva porasle su više od 2% i povukle SPDR fond Technology Select Sector porast od 1% u četvrtak.

S&P 500 je još uvijek nadomak ključne razine od 4300 bodova. Širi tržišni indeks dosegao najvišu razinu od kraja kolovoza, dodajući porast od 2,2% do sada. Indeks je ojačao 7% u posljednja tri mjeseca.

Dionice male kapitalizacije pokazuju snagu posljednjih tjedana. Russell 2000 porastao je za 7,6% u lipnju i gotovo 7% do danas, što ukazuje na potencijalno otpornije gospodarstvo nakon procvata velike tehnologije. Međutim, indeks je u četvrtak pao za 0,2 posto.

“Za sve ljude koji su jako zabrinuti zbog uskosti porasta, postoji mala rotacija u nekim dionicama s nižom vrijednošću i cikličkim cijenama. Dakle, općenito, prilično zdrava aktivnost,” rekao je Ross Mayfield, analitičar investicijske strategije u Bairdu.

Čini se da su ulagači u obrascu zadržavanja dok čekaju nadolazeći sastanak Federalnih rezervi o politici 13. i 14. lipnja. Ekonomski znakovi upućuju na to da inflacija polako opada, iako je i dalje iznad cilja središnje banke od 2%. Mayfield je dodao da bi se središnja banka mogla "osjećati malo ugodnije pauzirati u lipnju, s puno mogućnosti do srpnja i dalje."

Novi tjedni podaci o zahtjevima za nezaposlene objavljeni u četvrtak pokazuju da su početni zahtjevi za nezaposlene dosegnuli najvišu razinu od listopada 2021., što ukazuje na potencijalno omekšavanje tržišta rada. Porast je također povećao očekivanja da će Federalne rezerve pauzirati svoju kampanju podizanja stopa na sastanku sljedeći tjedan.

Međutim, Mayfield je primijetio da pauza ne mora nužno značiti i kraj kampanje povećanja stopa. Rekao je da bi odluka Banke Kanade da nastavi s podizanjem stopa nakon pauze ranije ovog tjedna mogla "dodati malo boje odluci Feda".

Tržišta procjenjuju 72,5% šanse da Fed održi stabilne stope na sljedećem sastanku, prema alatu CME FedWatch Tool.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
TURIZAM
Rast prihoda u turizmu, lani uprihodovano 14,6 mlrd. eura
ZAGREB - Prihodi od stranih turista u Hrvatskoj su u 2023. godini porasli na 14,6 milijardi eura ili 11,4 posto u odnosu na 2022., izvijestili su u petak iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) na temelju podataka Hrvatske narodne banke (HNB), dodajući da su u sektoru optimistični za predsezonu i cijelu 2024. godinu.
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE