GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, Nasdaq skočio gotovo 3%

Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, Nasdaq skočio gotovo 3%
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 22:22
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je na nove najviše razine u četvrtak nakon što je div čipova Nvidia izvijestio o tromjesečnim rezultatima mnogo boljim od očekivanih, podigavši šire tržište i tehnološki sektor.

Indeks S&P 500 ojačao je 2,11% i zatvorio se na 5.087,33, zabilježivši svoj najbolji dan od siječnja 2023. Nasdaq Composite napredovao je 2,96% za svoj najbolji dan od veljače 2023., zatvorivši se na 16.041,62 i približivši se najvišoj razini svih vremena od 16.057,44 na zatvaranju.

Dow Jones Industrial Average porastao je za 456,87 bodova, ili 1,18%, premašivši 39.000 po prvi put i zatvorivši se na novom vrhuncu od 39.069,11.

Dionice Nvidije skočile su 16,4% na najvišu razinu svih vremena nakon što je tvrtka za proizvodnju čipova objavila da su ukupni prihodi porasli za nevjerojatnih 265% u odnosu na prošlu godinu - potaknuto procvatom poslovanja s umjetnom inteligencijom. Nvidia, koja je postala jedna od najvećih američkih kompanija prema tržišnoj kapitalizaciji, također je predvidjela još jedan zvjezdani dobitak prihoda za tekuće tromjesečje, čak i usprkos povišenim očekivanjima o velikom rastu.

Druga tehnološka imena također su povećala vrijednost. Amazon je dobio oko 3,9%. Microsoft i Netflix su porasli više od 2%.

"Ono što vidimo je savršena pozitivna oluja prednosti prvog pokretača, u kombinaciji s 80% tržišnog udjela i pozitivnim izgledima za budući rast u području koje bi potencijalno moglo transformirati ne samo tehnološki sektor, već i rad mnogih industrija", rekao je Gerald B. Goldberg, glavni izvršni direktor i GYL Financial Synergies.

Entuzijazam za umjetnu inteligenciju pokrenuo je nevjerojatan porast u Nvidiji, zajedno s drugim velikim tehnološkim imenima, tijekom prošle godine. Propadajuće tromjesečje proizvođača čipova moglo bi dodatno povećati povjerenje u prostor koji je donio koristi širem tržištu.

Phillip Colmar iz MRB Partnersa primijetio je da dionice imaju koristi od rasta zarade i čvršće gospodarske aktivnosti nego što se očekivalo. Rekao je, međutim, da bi dionice još uvijek mogle pasti ako se ekonomski rast na kraju uračuna u veće prinose na obveznice.

“Mega kapitalizirane američke dionice, ili '7 veličanstvenih', pjenile su. Imaju vrlo visoka očekivanja u vezi s zaradom i vrlo visoke procjene koje ne daju prostora za razočaranje,” rekao je Colmar. Primijetio je da tržišni uspon potaknut Nvidijom još uvijek nosi "inherentni rizik" s obzirom na cikličku prirodu dionica poluvodiča.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Nvidia, Microsoft, Amazon, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE