GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i izvješća koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci.

Dow Jones oslabio je 55 bodova ili 0,16 posto, na 33.745 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 4.127 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 13.850 bodova.

Nakon što su u petak dosegnuli najviše razine u povijesti, jučer su Dow Jones i S&P 500 pali jer ulagači ne žele dodatno riskirati uoči objave izvješća o kretanju potrošačkih cijena u ožujku, koje će biti objavljeno u utorak.

Pokažu li ti podaci da inflacija jača, za očekivati je da će porasti prinosi na američke državne obveznice, što bi moglo pritisnuti tržište dionica.

U srijedu će, pak, nekoliko velikih kompanija i banaka, kao što su Goldman Sachs, Wells Fargo i JPMorgan, izvijestiti o poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju, što bi moglo potaknuti ulagače na kupnju ili prodaju dionica.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

No, tako visoka očekivanja mogla bi, kažu analitičari, dovesti do razočaranja ulagača, ako se ne ostvare.

„Ulagači će idućih tjedana pažljivo pratiti sezonu zarada jer se očekuju i procjene daljnjeg poslovanja kompanija. U fokusu će ponovno biti valuacije dionica. Na tržištu je prisutna nervoza jer će se vidjeti da ne možemo kupovati baš sve, kao što se to radilo posljednjih mjeseci”, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u nedjelju da je američko gospodarstvo na prijelomnoj točki s očekivanjima da će se idućih mjeseci rast ubrzati, no upozorio je i da bi ishitreno ponovno 'otvaranje' moglo dovesti do daljnjeg povećanja broja slučajeva koronavirusa.

U jednom od najmirnijih trgovinskih dana u ovoj godini na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko devet milijardi dionica, dok je prosječni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 posto, na 6.889 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,13 posto, na 15.215 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 6.161 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Jerome Powell, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE