GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo treći dan zaredom

Wall Street skliznuo treći dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2021 / 07:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u četvrtak, treći dan zaredom, jer su dobri pokazatelji s tržišta rada podržali tezu da bi američka središnja banka uskoro mogla početi smanjivati poticaje.

Dow Jones skliznuo je 151 bod ili 0,43 posto, na 34.879 bodova, dok je S&P 500 pao 0,46 posto, na 4.493 boda, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 15.248 bodova.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, najviše su jučer pale cijene dionica u nekretninskom i zdravstvenom sektoru, više od 1 posto.

Padu indeksa znatno je pridonio i pad cijena dionica Microsofta i Amazona za po 1 posto.

S druge strane, blago su porasle cijene dionica u financijskom, energetskom i rudarskom sektoru.

U fokusu ulagača bio je podatak da je broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao za 35.000, na 310.000, najnižu razinu od ožujka prošle godine.

To ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada, a čelnici američke središnje banke već dulje vrijeme poručuju da će ukidanje monetarnih poticaja uslijediti kada se tržište rada oporavi od koronakrize.

Stoga se ulagači plaše da će Fed uskoro početi smanjivati program kupnje državnih obveznica, a ti su poticaji, među ostalima, glavna poluga rasta cijena dionica za vrijeme koronakrize.

Osim toga, ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstava.

„Problem tržišta posljednjih dana je da se više rotira nego pokreće. Danas su zbog podataka s tržišta rada svi kupovali cikličke dionice. Očekujemo da će se u idućem razdoblju S&P 500 kretati između 4.400 i 4.600 bodova”, kaže Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

Od prošloga četvrtka, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks izgubio je nešto više od 1 posto. No, od početka godine na dobitku je gotovo 20 posto, zahvaljujući ponajviše golemim monetarnim poticajima.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 1,01 posto, na 7.024 boda, no frankfurtski DAX ojačao je 0,08 posto, na 15.623 boda, a pariški CAC 0,24 posto, na 6.684 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE