GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skočio više od 1,5 posto

Wall Street skočio više od 1,5 posto
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2021 / 07:19
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1,5 posto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.

Dow Jones ojačao je 534 boda ili 1,56 posto, na 34.912 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,71 posto, na 4.438 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na 14.823 boda.

Za S&P 500 to je najveći dnevni skok od ožujka, za Nasdaq od svibnja, a za Dow Jones od srpnja.

Pritom su cijene dionica u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa porasle više od 1 posto.

Najviše su, u prosjeku 2,3 posto, porasle cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući poskupljenju dionica Applea i Microsofta, koji imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u indeksima.

Znatno je, 1,5 posto, porastao i S&P indeks bankarskog sektora, zahvaljujući rastu cijena dionica Citigroupa, Bank of America i Morgan Stanleya, nakon što su te banke izvijestile o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Tako je dobro počela sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje u kojoj analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Dobrom raspoloženju na tržištu pridonijeli su i podaci koji su pokazali da su proizvođačke cijene oslabile u rujnu, što budi nadu da inflacijski pritisci popuštaju.

Isto tako, poboljšava se situacija na tržištu rada, pa je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao blizu najnižih razina u posljednjih 19 mjeseci.

„Zabrinutosti koje su vladale na tržištu u rujnu, pa i prošloga tjedna, u vezi s inflacijom, višim kamatnim stopama i delta varijantom koronavirusa možda popuštaju. Nije sve to iza nas, no privremeno je situacija manje zabrinjavajuća, što otvara prostor za rast tržišta”, kaže Alan Lancz, predsjednik u tvrtki Alan B. Lancz & Associates.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Microsoft, Apple, Alphabet, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE