GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street snažno porastao, Fed povećao kamate

Wall Street snažno porastao, Fed povećao kamate
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, nakon što je američka središnja banka povećala kamate u skladu s očekivanjima i poručila da slijede daljnja povećanja kako bi se suzbila inflacija.

Dow Jones porastao je 518 bodova ili 1,55 posto, na 34.063 boda, dok je S&P 500 skočio 2,24 posto, na 4.357 bodova, a Nasdaq indeks 3,77 posto, na 13.436 bodova.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su jučer ključnu kamatnu stopu po prvi puta od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, procjenjuju da bi ta kamata na kraju godine mogla iznositi između 1,75 i 2 posto.

I dok je povećanje kamate za četvrtinu postotnog boda u skladu s očekivanjima analitičara, procjene rasta kamate do kraja godine veće su nego što su mnogi očekivali.

Zbog toga su odmah nakon poruka Feda Dow Jones i S&P 500 indeks zaronili u negativno područje. No, oporavili su se nakon konferencije za medije predsjednika Feda Jeromea Powella.

Powell je poručio da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata i održi sadašnji snažan trend rasta zapošljavanja i plaća. Kazao je i da se Fed mora fokusirati na to da ograniči utjecaj rasta cijena na kućanstva.

Poručio je i da se očekuje da će inflacija ostati iznad Fedove ciljane razine od 2 posto sve do 2024. godine i da će središnja banka agresivnije povećati kamate ako se situacija ne poboljša.

Zbog visoke inflacije, ali i posljedica rata u Ukrajini, Fed je smanjio procjene rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 4 na 2,8 posto.

Unatoč smanjenju procjena rasta gospodarstva i većim nego što se očekivalo procjenama povećanja kamata do kraja godine, Wall Street je porastao jer su, kako kaže strateg u tvrtki The Leuthold Group Jim Paulsen, ulagači odahnuli, s obzirom da je Fed pokazao da će poduzeti sve što treba kako bi suzbio inflaciju.

„To što Fed konačno djeluje protiv inflacije ponešto je umirilo investitore jer bi to trebalo pomoći gospodarstvu koje se bori s visokom inflacijom”, kaže Paulsen.

No, ima i onih koji se plaše da bi projicirano agresivno povećanje kamata, praktično na svakoj sjednici Feda u ovoj godini, moglo izazvati pad gospodarstva.

"Ovo izgleda kao da Fed namjerava izazvati recesiju kako bi suzbio problem inflacije i to je kratkovidno, kao što su lani bile i poruke Feda da će visoka inflacija biti samo privremena", kaže Scott Ladner, direktor u tvrtki Horizon Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle jer su ulagače ohrabrile naznake pozitivnih pomaka u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 posto, na 7.291 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,76 posto, na 14.440 bodova, a pariški CAC 3,68 posto, na 6.588 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama
NEW YORK - S&P 500 i Nasdaq Composite skočili su na rekordno visoke razine u srijedu i pridodali svojim snažnim rezultatima u 2024. godini. Glavni prosjeci potaknuti su slabijim od očekivanog izvješća o potrošačkoj inflaciji u SAD-u.
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi rastu, HT i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze i u srijedu su nastavili rast, no likvidnost i dalje nije na visokoj razini.
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa prekinuli štrajk
VARAŽDIN - Samostalni radnički sindikat Varteksa donio je odluku kojom se štrajk radnika Varteksa s jučerašnjim danom prekida te da danas radnici nastavljaju s radom.
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
DOBRE VIJESTI
Hrvatska uz Italiju vodeća inozemna destinacija Austrijanaca u 2024.
ZAGREB - Odlične vijesti za Hrvatsku kao turističku destinaciju stižu iz Austrije, jednog od najvažnijih tržišta s kojeg se u našoj zemlji ostvaruje značajan broj turističkih dolazaka i noćenja.
Cijene bakra uzletjele do rekorda
METALI
Cijene bakra uzletjele do rekorda
LONDON - Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna usred pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE