GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street snažno porastao na početku tjedna

Wall Street snažno porastao na početku tjedna
SKOK INDEKSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2020 / 06:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle jer su ulagači procijenili da je povoljna prilika za kupnju nakon što su burzovni indeksi pali četiri tjedna zaredom.

Dow Jones ojačao je 410 bodova ili 1,51 posto, na 27.584 boda, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 3.351 bod, a Nasdaq indeks 1,87 posto, na 11.117 bodova.

Nakon što su Dow Jones i S&P 500 pali četiri tjedna zaredom, što je njihov najduži negativni niz u više od godinu dana, jučer su ti indeksi snažno porasli.


Pritom su najviše skočile cijene dionica u energetskom, financijskom i industrijskom sektoru, koji su bili pod najvećim pritiskom koronakrize.

„Ovaj uspon tržišta predvodili su energetski i financijski sektor, no i svi ostali sektori znatno su ojačali”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Razlog je tome, kaže, procjena ulagača da je povoljna prilika za kupnju dionica nakon oštrog pada cijena posljednjih tjedana.


Tim više što se bliži kraj tromjesečja, kada ulagači uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje.

Premda su u proteklom tromjesečju burzovni indeksi snažno porasli, u rujnu će, po svemu sudeći, zabilježiti prvi mjesečni pad od ožujka.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

Jučer je tehnološki sektor znatno porastao, pri čemu su predvodile dionice Applea i Amazon.coma.

Posljednjih tjedana tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih poticajnih mjera.

No, posljednjih dana ponovno je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa poticaja, vrijednog oko 2.200 milijardi dolara.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi poručila je da se pregovori s Bijelom kućom o tom paketu poticaja nastavljaju ovoga tjedna.

„Nisam siguran da će se dogovor postići do kraja godine, no te su vijesti podržale tržište”, kaže Ghriskey.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,46 posto, na 5.927 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,22 posto, na 12.870 bodova, a pariški CAC 2,40 posto, na 4.843 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE