GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Solidan rast indeksa nakon odluka Feda

Wall Street: Solidan rast indeksa nakon odluka Feda
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2023 / 07:07
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli jer američka središnja banka nije povećala kamatne stope, a kako inflacija u SAD-u postupno popušta, ulagači se nadaju da je ciklus povećanja cijene novca završen.

Dow Jones ojačao je 0,67 posto, na 33.274 boda, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 4.237 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 posto, na 13.061 bod.

Rast indeksa zahvaljuje se odluci čelnika američke središnje banke na redovnoj sjednici da kamate ostaju nepromijenjene, u rasponu od 5,25 do 5,50 posto.

To se, doduše, i očekivalo, no pozitivno je na tržište, po sudu analitičara, utjecala ublažena retorika Jeromea Powella po pitanju inflacije i kamata, premda je predsjednik Feda ostavio otvoren prostor za još jedno povećanja kamata.

To je druga sjednica zaredom kako je Fed kamate ostavio nepromijenjene, nakon što ih je zbog visoke inflacije povećao na 11 prethodnih sjednica.

"Premda je Powell inzistirao na tome da je mogućnost daljnjeg povećanja kamata otvorena, nije djelovao uvjerljivo", kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki Oanda.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija, premda nisu impresivni i premda su mnoge tvrtke smanjile procjene budućeg poslovanja.

Dosad je više od 310 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna izvješća, pri čemu ih je gotovo 80 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

Stoga se sada procjenjuje da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasle više od 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se na početku listopada očekivao rast od 1,6 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.342 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,76 posto, na 14.923 boda, a pariški CAC 0,68 posto, na 6.932 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE