GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Tehnološki sektor kriv za pad indeksa

Wall Street: Tehnološki sektor kriv za pad indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak indeksi pali, pri čemu tehnološki Nasdaq za više od jedan posto, jer je razočaravajuća prognoza Microna izazvala prodaje dionica proizvođača čipova, a investitiori su na opezu i uoči objave ključnog podatka o srpanjskoj inflaciji u SAD-u.

Dow Jones indeks spustio se u utorak 58,13 bodova ili 0,18 posto, na 32.774 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,42 posto, na 4.122 boda, a Nasdaq 1,19 posto, na 12.493 boda.

Visoka godišnja stopa inflacije, nakon prošlotjedne objave iznenađujuće snažnog izvješća o zaposlenosti, vjerojatno će u kratkom roku spriječiti Fed da uspori ciklus podizanja kamatnih stopa i tako zaustaviti klizanje cijena dionica.

Tržišni sudionici smatraju da su šanse visokih 68,5 posto da Fed u rujnu podigne po treći put kamatne stope za 0,75 postotnih bodova. Uz očekivanu visoku inflaciju i napregnuto tržište rada, zabrinutost su intenzivirali i najnoviji podaci o snažnom rastu troškova rada u drugom tromjesečju, što sugerira da će pritisak na rast plaća i nadalje poticati inflaciju.

Jedinični troškovi rada, odnosno cijena rada po jedinici proizvodnje, porasli su u drugom tromjesečju za 10,8 posto, nakon 12,7 posto rasta u prvom tromjesečju, podaci su američkog ministarstva rada.

Aktualna inflacija uzrokovana je prvenstveno nedostatnom ponudom, stoga tradicionalni alat središnje banke za njezino suzbijanje podizanjem kamatnih stopa kako bi se ograničila potražnja neće biti tako učinkovit kao u prijašnjim ciklusima, smatra Jean Boivin, čelnik BlackRoch Investment Institutea.

Najviše su na udaru prodaja bile tehnološke dionice, pritom ponajviše proizvođača čipova. Okidač za njihovu prodaju bila je prognoza proizvođača memorijskih čipova Micron Technologiesa da će bilježiiti pad prihoda u tekućem tromjesečju te negativni tijek likvidnosti u idućem tromjesečju jer slabi potražnja za računalnim i čipovima za mobitele.

Cijena dionice Microna pala je 3,7 posto, a kako je upozorenje Microna uslijedilo samo dan nakon što je Nvidia Corp upozorio na slabljenje gaming industrije, to je spustilo indeks dionica proizvođača čipova za 4,57 posto, što je najveći jednodnevni pad tog indeksa od sredine lipnja, pri čemu su sve sastanice tog indeksa zabilježile pad cijene.

S&P 500 indeks od početka godine sada je u minusu 13,5 posto, uslijed snažne inflacije, zaoštravanja monetarne politike i geopolitičkih napetosti.

Na europskim burzama u utorak je većina najvažnijih indeksa također pala, dok se čekaju podaci o inflaciji u navjećem svjetskom gospodarstvu. Pritom je paneuopski Stoxx 600 oslabio 0,6 posto, a najviše je također pao tehnološki sektor, za 3,2 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX spustio se za 1,12 posto, na 13.534 boda, a pariški CAC za 0,53 posto, na 6.490 bodova, dok je londonski Ftse ojačao blagih 0,08 posto, na 7.488 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Micron Technologies, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE