GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse

Wall Street: Tehnološki sektor podigao indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.02.2021 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni skok od kraja studenoga, nadoknadivši tako dio gubitaka od prošloga tjedna, a najviše su porasle cijene dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 229 bodova ili 0,76 posto, na 30.211 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,61 posto, na 3.773 boda, a Nasdaq indeks 2,55 posto, na 13.403 boda.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 3 posto, što je bio njihov najveći tjedni gubitak u posljednja tri mjeseca, jučer su ti indeksi nadoknadili dio izgubljenog.

Pritom su najviše porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Microsoft, pa je S&P indeks tehnološkog sektora skočio više od 2 posto.

Ulagači se, naime, nadaju snažnim poslovnim rezultatima Amazona i Alphabeta, koji će ovoga tjedna objaviti kvartalna izvješća.

Prošloga su tjedna Apple, Microsoft i Facebook objavili bolje nego što se očekivalo rezultate za posljednje lanjsko tromjesečje, koji su pokazali da rad ljudi od kuće zbog pandemije ide u prilog prihodima tehnološkog sektora.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti novi paket poticajnih mjera gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Najave novog predsjednika SAD-a Joe Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara mjesecima su podržavale rast cijena dionica.

No, pitanje je koliko će poticajni paket na kraju iznositi, s obzirom da je početkom tjedna 10 republikanskih senatora predložilo plan poticaja vrijedan samo 600 milijardi dolara.

Biden je najavio sastanak s tom skupinom republikanskih senatora, dok demokratski zastupnici u Kongresu traže načine da ozakone Bidenov prijedlog i bez podrške republikanaca.

Rastu cijena dionica pridonijele su jučer i naznake smirivanja Wall Streeta, nakon što je prošloga tjedna najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

Profesionalni investitori na Wall Streetu plašili su se da će mali ulagači nastaviti trgovati dionicama, no odahnuli su jer se čini da su se ti ulagači usmjerili na tržište plemenitih metala.

Cijena dionice GameStopa pala je jučer više od 30 posto, dok je cijena unce srebra skočila 7 posto, na 28,80 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 30 dolara, najvišu razinu u osam godina.

Zahvaljujući tome, snažno su jučer porasle cijene dionica rudarskih kompanija.

„To frenetično trgovanje možda je promijenilo smjer, no ostat će prisutno još neko vrijeme. Činjenica je da je to snažan pokret na tržištima i da neće tako skoro nestati”, kaže Quincy Krosby, direktorica strategije u tvrtki Prudential Financial.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 6.466 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,41 posto, na 13.622 boda, a pariški CAC 1,16 posto, na 5.461 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Apple, Amazon, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE