GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Uzlet Moderne, indeksi u plusu

Wall Street: Uzlet Moderne, indeksi u plusu
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 07:20
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijeno cjepivo protiv koronavirusa i jer je banka Goldman Sachs izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Dow Jones indeks porastao je 227 bodova ili 0,85 posto, na 26.870 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,91 posto, na 3.226 bodova, a Nasdaq za 0,59 posto, na 10.550 bodova.

Rast tih indeksa drugi dan zaredom zahvaljuje se priopćenju američke farmaceutske kompanije Moderna da krajem mjeseca započinje sa završnim kliničkim ispitivanjima za cjepivo protiv covida-19.

To je potaknulo nadu da će uskoro biti razvijeno cjepivo, pa su ulagači ignorirali vijesti o daljnjem snažnom rastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa u SAD-u. Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 7 posto.

„Vijest iz Moderne podsjetila je ulagače da pandemija neće trajati vječno i da se vidi svjetlo na kraju tunela. Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na gospodarska kretanja”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Ulagače je ohrabrilo i izvješće američke središnje banke Feda koje je pokazalo da su aktivnosti u gospodarstvu na početku srpnja porasle jer mnoge savezne države popuštaju restriktivne mjere.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer bankarski sektor, koji je u prosjeku porastao za 2,9 posto.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima Goldman Sachsa u drugom tromjesečju, pa je cijena dionice te investicijske banke porasla 1,4 posto.

Dionice Morgan Stanleya i Bank of America poskupile su, pak, oko 2 posto jer se ulagači nadaju da će i te banke u četvrtak objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekuje.

Kao i proteklih dana, Nasdaq indeks porastao je sporije nego S&P 500, što je posljedica korekcije cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Microsoft i Netflix, nakon što su nedavno dosegnule najviše razine u povijesti.

Sada je S&P 500 udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, oko 5 posto jer nakon oštrog pada u ožujku zbog koronakrize posljednjih mjeseci snažno raste zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima američkih vlasti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,83 posto, na 6.292 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,84 posto, na 12.930 bodova, a pariški CAC 2,03 posto, na 5.108 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Moderna, Goldman Sachs, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE