GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Volatilna trgovina, bankarski sektor na udaru

Wall Street: Volatilna trgovina, bankarski sektor na udaru
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 21:30
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi imali su mješovitu izvedbu, a trgovina je bila vrlo nestabilna.

S&P 500 pao je za 0,1%, dok je Dow Jones Industrial Average pao za 0,3%. Nasdaq Composite porastao je 0,4%.

Prinosi na obveznice su pali. Prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu SAD-a u ponedjeljak je pao na 3,54%. Trgovci također mijenjaju cijene kratkoročnih obveznica gurajući prednji dio krivulje prinosa, budući da su prinosi na dvije godine pali na 3,9%.

Ovakav scenarij uslijedio je nakon što su dionice u petak pale, zaokruživši njihov najgori tjedan ove godine. Savezni regulatori zatvorili su zajmodavca Silicon Valley Bank usmjerenog na tehnologiju u najvećem bankrotu američke banke od financijske krize 2008.

Predsjednik Joe Biden obratio se naciji u ponedjeljak ujutro u vezi s previranjima u financijskom sektoru. Biden je rekao da "porezni obveznici neće snositi nikakve gubitke" i uvjeravao je kupce da će biti zaštićeni. Predsjednik je također obećao da će zatražiti od Kongresa i regulatora da ojačaju pravila za banke.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što su regulatori u nedjelju poduzeli izvanredne mjere kako bi zaustavili pad u pekarskom sektoru. Ministrica financija Janet Yellen, predsjednik Feda Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin J. Gruenberg najavili su da će štediše propale banke Silicijske doline moći pristupiti svom novcu od ponedjeljka.

Saga o SVB banku imala je potresan učinak na drugu banku: Signature Bank (SBNY) zatvorena je u nedjelju, što je drugi bankrot banke u tri dana. Među mjerama, Fed je rekao da će štediše biti ozdravljene. Stvorio je novi "Program financiranja banke" koji drugim bankama omogućuje brzo dobivanje gotovine u zamjenu za kolateral.

U međuvremenu, loše raspoloženje banaka proširilo se u ponedjeljak na regionalne banke, jer je indeks KBW banke (^BKX) pao gotovo 12%, dok su sastavnice indeksa uključujući Bank of America (BAC), JPMorgan Chase (JPM), Wells Fargo (WFC) i Citigroup (C) spustile vrijednosti.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, svb BANK, Bank of America, Citigroup, JPMorgan, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE