GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WHO i WTO upozoravaju na rizik od nestašice hrane

WHO i WTO upozoravaju na rizik od nestašice hrane
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 12:31
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Postoji rizik od „nestašice hrane“ u svijetu zbog utjecaja koronavirusa na svjetsku trgovinu i opskrbne lance, upozorili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Ujedinjeni narodi i Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

„Nesigurnost oko dostupnosti hrane može potaknuti val ograničenja izvoza“, što može stvoriti „nestašice na svjetskom tržištu“, objavili su u rijetkom zajedničkom priopćenju Kinez Qu Dongyu, čelnik Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Etiopljanin Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik WHO-a, te Brazilac Roberto Azevedo, direktor WTO-a.

Tri multilateralne organizacije ističu važnost održavanja trgovinske razmjene, „posebno kako bi se izbjegle nestašice hrane“, stoji u njihovom tekstu.

Posebice su zabrinute oko „usporavanja cirkulacije radnika u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji“ što će ugroziti mnoge zapadne poljoprivrednike, kao i zbog „zastoja na granicama za kontejnere“ s robom što može dovesti do propadanja hrane.

Naglasile su i potrebu „zaštite“ zaposlenika u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane kako bi se „minimaliziralo širenje virusa u tom sektoru“ i „održali opskrbni lanci“.

„Kad je riječ o zaštiti zdravlja i dobrobiti stanovnika, države moraju osigurati da mjere ne poremete lance opskrbe prehranom“, upozorili su šefovi FAO-a, WHO-a i WTO-a.

„U vremenima poput ovih međunarodna suradnja je ključna“, naglasili su.

„Moramo osigurati da naš odgovor na pandemiju Covida-19 nehotice ne stvori neopravdane nestašice ključnih proizvoda i proširi glad i neuhranjenost“, zaključili su.

No FAO na svojim stranicama ističe kako „nema potrebe za panikom“.

„U svijetu ima dovoljno hrane za sve. Donositelji politika diljem svijeta moraju biti oprezni da ne ponove greške napravljene tijekom prehrambene krize 2007. i 2008. godine i pretvoriti ovu zdravstvenu krizu u onu prehrambenu, koju se u potpunosti može izbjeći“, kaže ta organizacija.

No neke države već su počele sa zabranom izvoza, poput Vijetnama, trećeg najvećeg proizvođača riže na svijetu, koji je zabranio izvoz te žitarice, te Kazahstana koji je zabranio izvoz brašna i proizvoda od pšenice, piše Reuters.

Tagovi: nestašice hrane, riža, meso, mlijeko, Svjetska zdravstvena organizacija, Svjetska trgovinska organizacija, hrana, cijene hrane
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE