GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WRC Croatia Rally prošle godine hrvatskom turizmu donio prihod od 105 milijuna eura

WRC Croatia Rally prošle godine hrvatskom turizmu donio prihod od 105 milijuna eura
EFEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2023 / 11:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB – WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite na hrvatskim cestama. Rezultati su to stručne studije “Socio-ekonomski utjecaji WRC Rally Croatia 2022 na prostor Središnje Hrvatske” koju je izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na predstavljanju stručne studije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu nazočio je osobni izaslanik Ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske, državni tajnik Josip Pavić, prodekanica za strateška partnerstva i projekte Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Kosjenka Dumančić, kao i predstavnici lokalnih zajednica i županija u kojima se održavaju brzinski ispiti WRC Croatia Rallyja, izvršni predstavnici Hrvatske turističke zajednice i Hrvatskog auto i karting saveza te organizacijski tim WRC Croatia Rallyja predvođen predsjednikom organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja Danielom Šaškinom.

“Vlada RH je zaista prepoznala važnost ovakvih događaja za promociju Hrvatske kao poželjne destinacije sportskog turizma i s velikom radošću prihvatila partnerstvo u organizaciji WRC-a osiguravši ukupno 3 milijuna eura za 2022., 2023. i 2024. godinu. Imajući u vidu važnost promocije koju sport nudi isto tako će se iduće godine organizirati niz drugih sportskih manifestacija kojima će partner biti Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske”, istaknuo je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Rezultati provedene studije otkrivaju da je utrke uživo pratilo 310.000 gledatelja, što se snažno odrazilo na povećani broj noćenja turista na području županija koje su ugostile brzinske ispite. WRC Croatia Rally time je potvrdio svoj status jedinstvene regionalne manifestacije s obzirom na to da je trećina posjetitelja stiglo iz zemalja srednje, zapadne i jugoistočne Europe. Ukupni ekonomski učinci za Republiku Hrvatsku procjenjuju se na preko 105 milijuna eura.

“Prije svega, riječ je o jednom mega sportskom spektaklu čije učinke Hrvatska dosad nije imala ni na jednom sportskom, kulturnom ili bilo kojem drugom događanju. Rezultati studije iz 2022. godine pokazali su da je ovaj projekt i ekonomski i društveno održiv te da bi Hrvatska i nadalje trebala ostati domaćin WRC-a”, rekao je dr. sc. Oliver Kesar, profesor s katedre za turizam Ekonomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prošlogodišnji WRC Croatia Rally rezultirao je i velikim interesom medija, čak 400 predstavnika medija stiglo je u Hrvatsku i izvještavalo o uzbudljivim brzincima i umijeću najboljih reli vozača današnjice. Zanimljivo je da je i prosječna potrošnja po gledatelju Croatia Rallyja veća od prosjeka i iznosi 263 eura, dok ukupni proračunski prihodi premašuju 12 milijuna eura.

Trećina posjetitelja WRC Croatia Rallyja stiglo je izvan Hrvatske, od čega najviše iz susjednih Slovenije i Mađarske, ali i drugih zemalja Europe poput Češke, Rumunjske, Finske, Norveške, Belgije i ostalih. Procjenjuje se kako je WRC Croatia Rally generirao do 170 tisuća noćenja, s pozitivnim učinkom na popunjenost smještajnih kapaciteta u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, kao i u Gradu Zagrebu.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je ova stručna studija dala i znanstvenu potvrdu naših tvrdnji da dolazak ovakvog globalnog sportskog natjecanja u Hrvatsku donosi i značajne pozitivne učinke, sa snažnom tendencijom daljnjeg rasta. Hvala profesoru Kesaru, njegovom timu i Ekonomskom fakultetu koji su izradili ovu stručnu studiju, ali i svim partnerima s kojima ćemo i ove godine neumorno raditi na tome da Hrvatsku u što boljem svjetlu prezentiramo na svjetskoj reli sceni”, dodao je Daniel Šaškin, predsjednik organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

WRC Rally Croatia u svojoj drugoj godini održavanja, prošle 2022. još je jednom istaknuo svoj potencijal kao jedne od najperspektivnijih sportskih manifestacija u Hrvatskoj i regiji, čiji doprinos razvoju auto-moto sporta, turističke ponude i promociji Hrvatske u budućnosti može dodatno rasti. Svjetsko prvenstvo u reliju i ove se godine vraća u Hrvatsku po treći puta gdje će se od 20. do 23. travnja elitni reli vozači boriti za bodove i što bolji plasman u ukupnom poretku.

Tagovi: WRC Croatia Rally, hrvatski turizam, Daniel Šaškin, Josip Pavić, Oliver Kesar
PROČITAJ I OVO
Tether je jedan od dobitnika bankarske krize
KRIPTOVALUTE
Tether je jedan od dobitnika bankarske krize
ZAGREB - Stablecoin Tether (USDT) pojavio se kao najbolja oklada za trgovce koji traže stabilno utočište nakon niza bankovnih problema u SAD-u.
Bitcoin snažno raste, dio investitora predviđa mu novi rekord već ove godine
KRIPTO SCENA
Bitcoin snažno raste, dio investitora predviđa mu novi rekord već ove godine
NEW YORK - Bitcoin je do sada ove godine porastao za gotovo 70% - a stručnjaci iz industrije koji su razgovarali sa CNBC-om i dalje su raspoloženi, a jedan kaže da bi najveća kriptovaluta na svijetu mogla dosegnuti nove visine.
Bogdanović: Studije pokazale opravdanost izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu
MOST
Bogdanović: Studije pokazale opravdanost izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu
BEOGRAD – Profesor sa departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Vuk Bogdanović izjavio je da su stručne studije pokazale opravdanost izgradnje četvrtog mosta u tom gradu, kao i da su protesti „političko pitanje“.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksi odradili mjeđovitu izvedbu u četvrtak, nakon što je Fed sinoć podigao kamatne stope za 0,25 posto.
Wall Street: Rast kamatnih stopa srušio indekse
PAD
Wall Street: Rast kamatnih stopa srušio indekse
NEW YORK - Američki su indeksi oslabili nakon što je Fed nastavio povećavati kamatne stope, dok je u isto vrijeme priznao da bi previranja u bankarskom sektoru mogla usporiti ionako krhko gospodarstvo. Dionice regionalnih banaka predvodile su pad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE