GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za povratak u BiH najviše prijavljenih iz Hrvatske i Srbije

Za povratak u BiH najviše prijavljenih iz Hrvatske i Srbije
POVRATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2013 / 13:48
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Više od 5.000 građana BiH izbjeglih tijekom rata i neposredno nakon okončanja ratnih sukoba od kojih je najveći broj iz Hrvatske i Srbije, prijavilo se za povratak i obnovu porušenih obiteljskih kuća u toj zemlji u sklopu regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglica, izjavio je za Dnevni Avaz ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić.
Po Ljubićevim riječima najviše zainteresiranih za povratak je na područje Dervente, Modriče, Bosanskog Broda te u središnjoj Bosni otkuda je prognan najveći broj Hrvata u toj zemlji.

"Iako je predviđeno da u prvoj fazi kuće budu obnovljene za 1.800 obitelji, nastojat ćemo da i ostalima kroz donatorska sredstva osiguramo pomoć i tako omogućimo da se vrate na svoja ognjišta", rekao je Ljubić.

Krajnji rok za prijavu za regionalni program stambenog zbrinjavanja je 31. kolovoza i vjerojatno više neće biti produljenja roka koji je do sada nekoliko puta pomican, objasnio je Ljubić.

Naveo je da po procjenama u Srbiji i Hrvatskoj živi oko 50.000 bosanskohercegovačkih državljana koje je rat raselio. Većina se njih integrirala u nove sredine, no znatan je i broj onih koji nisu uspjeli osigurati uvjete za život.

"Upravo oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje u Srbiji i Hrvatskoj, a državljani su BiH, imat će prednost da budu dio ovog projekta. Također, svi oni će imati pravo izbora, hoće li da im se obnove kuće u ranijem mjestu prebivališta ili će im krov nad glavom biti osiguran u nekom drugom mjestu u BiH koje odaberu", rekao je Ljubić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a podržava je međunarodna zajednica. Cilj je incijative povratak ukupno oko 74.000 raseljenih u sve četiri zemlje. BiH bi u 2013., trebala na raspolaganju imati 80 milijuna eura u tu namjenu.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u travnju 2012., Fondu regionalnog stambenog zbrinjavanja najveći dio sredstava obećala je Europska unija, u iznosu nešto većem od 234 milijuna eura.
Tagovi: povratak u BiH, Bosanska Posavina, Hrvati, Srbi, Damir Ljubić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE