GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za vikend stiglo pola milijuna turista

Za vikend stiglo pola milijuna turista
IZNAD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 10:18
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - Ovoga vikenda došlo je oko pola milijuna turista, a oko 900.000 ih je trenutačno u Hrvatskoj. Ozbiljno se približavamo turističkim brojkama iz 2019. godine, kazala je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove u Ministarstvu turizma i sporta RH u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

- Uz covid potvrde dolazak turista je olakšan. Zračne luke, trajektne luke i autoceste su pune. Dubrovnik je "živnuo" jer je prošle godine tamo zabilježen turistički pad, a ove godine je ondje puno bolje, kazala je Udovičić.

Smatra da je bitno dobro turistički realizirati kolovoz jer se, kako kaže, od početka srpnja do kraja kolovoza odvija 58% ukupnog turističkog godišnjeg prometa.

- Bitno je da se do kraja pridržavamo epidemioloških mjera, da ih se držimo do kraja kolovoza, a i dalje kako bismo imali dobru posezonu, istaknula je Udovičić.

Od svih turističkih država na karti ECDC-a Hrvatska stoji najbolje.

- Hrvatska obala je u narančastoj zoni. Iako se na prvi pogled to ne mora činiti da je sjajno, zapravo je vrlo dobro. U epidemiološkom smislu smo bolji od drugih država na Mediteranu i to je ono što trebamo zadržati. Sigurnost je glavni adut za turističku sezonu. To nam je i prije pandemije bio važan element, a sada je najvažniji, napominje Monika Udovičić.

Iako je nešto manji broj turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu, prihodi su na razini te 2019. Čak i ako je nešto manje gostiju, prihodi rastu. Mislim da ćemo s tim u konačnici biti zadovoljni, napomenula je.

Govorila je i o tome koliko Hrvatska radi na sigurnom boravku turista te istaknula da je formirano više od 345 punktova za testiranje turista.

- Ako postoje takve mjere da se turisti za povratak u svoju trebaju testirati, onda to u Hrvatskoj vrlo jednostavno mogu učiniti. To su neki preduvjeti koje je trebalo zadovoljiti kako bi turisti u Hrvatsku uopće i došli, izjavila je Udovičić.

Tagovi: hrvatski turizam, Monika Udovičić, ECDC karta, turistička sezona, pomorsko dobro, privatne plaže, kontinentalni turizam
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE