GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb je NAŠ i Bruna Esih uspjeli na krilima društvenih mreža

Zagreb je NAŠ i Bruna Esih uspjeli na krilima društvenih mreža
DRUŠTVENE MREŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2017 / 09:15
Autor: Filip Rodik, Shpatula.net
ANALIZA - Aktivnosti na društvenim mrežama vjerojatno ne mogu poslužiti kao dobar prediktor izbornih rezultata iz čitavog niza razloga. Ipak, ne može ih se niti odbaciti kao potpuno nevažne, kao što smo nedavno mogli vidjeti na izborima u SAD-u. 

Zastupljenost na Facebooku, u pozitivnom ili negativnom kontekstu, nešto je na čemu svi kandidati i kandidatkinje aktivno rade sa svojim timovima. Atraktivan sadržaj donosi velik broj lajkova i šerova publike, što automatski znači besplatnu reklamu. Važna je i mogućnost direktne diskusije s publikom (komentari i odgovori), što Facebook razlikuje od ostalih promidžbenih kanala. Podaci o predizbornoj kampanji s društvenih mreža mogu poslužiti za otkrivanje popularnosti kandidata i stranaka u vremenu, a mogu nam pomoći i da shvatimo kako dopiru do svog biračkog tijela i onih koji će to tek postati.

U ovoj kratkoj analizi pokušao sam prikazati što više usporedbi promatranih stranica, a zaključke o njima prepustiti čitateljstvu. Za potrebe analize prikupljen je čitav sadržaj službenih Facebook stranica osmero kandidata i kandidatkinja u Zagrebu. Većina njih za potrebe kampanje otvorila je zasebnu Facebook stranicu. Neki su koristili FB stranice stranaka s čije liste dolaze. Jedan kandidat koristio je i stranicu Zagrebačkog Holdinga, vjerojatno nije potrebno naglašavati koji. Uz to, neki od kandidata već dulje vrijeme imaju službenu stranicu, dok su ju drugi otvorili za potrebe ovih izbora. Iz navedenih razloga usporedba će biti nešto teža, ali pogledajmo što kažu brojke.

Svi prikazi podataka izvedeni su iz sadržaja objavljenog tijekom 2017. godine, osim ako nije navedeno suprotno. 

Na prvi pogled ističe se stranka Zagreb je NAŠ koja se posljednja uključila u Facebook bitku, što je nije spriječilo da prestigne sve protivnike i protivnice. Za razliku od ostalih kandidata, ZJN nije otvarao zasebnu stranicu za svog kandidata Tomislava Tomaševića. To se možda u manjoj mjeri odrazilo na broj glasova koje će dobiti u prvom krugu izbora, ali je zato ZJN kao pokret dobio na vidljivosti. Ako uzmemo u obzir da lokalnim inicijativama u Zagrebu nikada nije bilo jednostavno doći do skupštine, a ova inicijativa prema predviđanjima anketa prelazi prag za ulazak u nju, moglo bi se zaključiti da se taktika isplatila. Treba imati na umu da je ovakav rezultat donekle moguće postići i kupovinom oglasnog prostora na Facebooku, što je dostupno svim kandidatima ovisno o financijskim mogućnostima, ali ovdje to nije glavni razlog rasta popularnosti.

Milan Bandić je većinu promatranog perioda polako gubio pratitelje . Tek se krajem travnja počeo oporavljati. Otada je uspio dostići razinu iz siječnja i na to dodati svega 80-ak pratitelja.

Uz broj pratitelja, važne mjere na društvenim mrežama su broj dijeljenja (shares), reakcija (like, haha, love, sad, angry, wow) i poruke komentatora (comments, replies). Sve su te mjere usko povezane s brojem objava samih stranica i prilikom analize apsolutnih brojki to se ne smije zanemariti.
Zagreb je NAŠ ističe se i prema broju objava. Važno je uočiti veći broj objavljenih evenata jer ukazuje na interakciju s biračkim tijelom u stvarnom svijetu. Osim prema tipu objave, kandidati se razlikuju i prema stilu pisanja. Neki su skloniji kraćim i jasnim porukama, drugi u prosjeku pišu dulje objave. Vidimo da stranica Sandre Švaljek piše nešto dulje objave.

Tu stvari postaju zanimljive jer kandidatkinja krajnje desnice Bruna Esih, koja ima najmanje objava na društvenim mrežama, bilježi najveći odaziv svojih pratitelja i pratiteljica. To je vidljivo iz ukupnog broja reakcija na objave njezine stranice, iako se ne može znati koliki je udio ovih reakcija rezultat plaćenih kampanja, a koliki je prirodan.

Preko 50% postova Brune Esih dobiva više od 1.000 reakcija. Možemo zaključiti da ima vjernu bazu pratitelja, uvijek spremnih za akciju. Iz broja dijeljenja objava (shares) i komentara (comments), vidljivo je da nisu svi lajkovi kupljeni.

http://shpatula.net/2017/05/21/predizborna-kampanja-na-facebooku/

Tagovi: Zagreb je NAŠ, Bruna Esih, društvene mreže, Milan Bandić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT i Optima u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT i Optima u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je pratio ipak nešto veći obujam trgovine.
Dolar jača uoči sjednice Feda
FOREX
Dolar jača uoči sjednice Feda
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima uoči sjednice američke središnje banke Fed.
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
INTERES
Oko 25.000 zaposlenih u hotelskim kompanijama zainteresirano za cijepljenje
ZAGREB - Oko 25 tisuća zaposlenika domaćih hotelskih kompanija zainteresirano je za cijepljenje protiv koronavirusa, što je oko 70 posto stalno zaposlenih u djelatnosti pružanja usluga smještaja, navodi se uz ostalo u novom broju biltena Hrvatske udruge turizma (HUT).
Agram koncern najveći dobitnik 2020. godine
ANALIZA
Agram koncern najveći dobitnik 2020. godine
ANALIZA - Mogli smo vidjeti mnogo zanimljivih i nepredvidivih događaja: od potresa, promjene na vrhu vodećih osiguravatelja pa sve do neizbježnog ubrzanja trenda digitalizacije. Također dojma smo da osiguranja polako postaju naš izvozni proizvod u EU.
Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna
OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI
Gospodin Fin: na osobnim računima u mirovinskim fondovima građani imaju 125 milijardi kuna
ZAGREB - U ovom trenutku na osobnim računima svih članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova ukupno je 125 milijardi kuna, pokazuje Hanfino izvješće za 2020. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE