GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb u prosincu s 257 posto više turističkih noćenja

Zagreb u prosincu s 257 posto više turističkih noćenja
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Zagrebu je u prosincu ostvarena 161,1 tisuća noćenja, što je 257 posto više nego u istom mjesecu 2020. i 64 posto od noćenja iz 2019., izvijestili su u utorak iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), čija direktorica Martina Bienenfeld ističe da je time Zagreb u samom vrhu po turističkim rezultatima u Hrvatskoj.

Još veći porast u prosincu od čak 422 posto u odnosu na prosinac 2020. ostvaren je sa 74,3 tisuće turista koji su došli u Zagreb.

"Iako nas još nekoliko dana dijeli do službenog završetka adventskih i novogodišnjih događanja u Zagrebu, ostvareni rezultati pokazuju da je i ovo tranzicijsko i hibridno izdanje Adventa Zagreb privuklo mnoge posjetitelje. Zagreb je, kao i u godinama prije pandemije, u samom vrhu po ostvarenim turističkim rezultatima u Hrvatskoj", kaže Bienenfeld.

Iznosi da su zagrebački hotelijeri bili 'rasprodani' za Silvestrovo, a i dalje očekuju dobru popunjenost s obzirom na skijašku utrku "Snow Queen Trophy" te općenito najave za zimske praznike.

Advent Zagreb i novogodišnja događanja počeli su 27. studenog 2021., a završavaju u petak 7. siječnja.

Najbrojniji domaći i Rusi

U prosincu su uz domaće turiste najbrojniji zagrebački gosti bili Rusi te Slovenci, turisti iz BIH, Njemačke i Srbije, dok su u noćenjima turisti iz Rusije na prvom mjestu, a zatim slijede Nijemci te turisti iz BiH, Slovenije i Italije. Dolazak velikog broja Rusa u javnosti se povezuje s cijepljenjem protiv korone cjepivima kojih nema u Rusiji, a koja su nužna za covid potvrde za putovanja u zemlje EU-a.

U cijeloj 2021. Zagreb je pak posjetilo 85 posto više turista nego u 2020. ili njih 639,1 tisuća, čime je Zagreb i na prvom mjestu među svim destinacijama u Hrvatskoj.

Sa 1,4 milijuna noćenja ostvario je porast od 75 posto na godišnjoj razini, a među turistima najviše ih je bilo iz Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Poljske te BiH.

U prvim danima 2022. nastavak porasta

I u prvima danima 2022. Zagreb nastavlja ostvarivati turističke poraste, pa je tako 1. i 2. siječnja došlo nešto više od tri tisuće turista ili 267 posto više nego u istim danima 2021., dok je ostvarenih 10,7 tisuća noćenja porast od 305 posto.

Većina ili sedam tisuća noćenja ostvareno je u zagrebačkim hotelima, a opet su najviše ostvarili domaći i turisti iz Rusije te zatim oni iz Njemačke, Slovenije i Austrije.

Nastavku porasta nadaju se i do kraja prvog tjedna u 2022. dijelom zbog školskih praznika, ali i skijaških natjecanja na Sljemenu, koje, iako se održava bez publike, ipak u Zagreb dovodi mnoge sportske timove, njihove pratitelje i medije. Tako se 4. siječnja održava utrka skijašica, a potom za koji dan i skijaša.

Fotografija: Lice grada

Tagovi: Turistička zajednica Grada Zagreba, Martina Bienenfeld, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Sanja Škrinjar
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE