GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Atlantska i Valamar dobitnici tjedna, indeksi u plusu

Zagrebačka burza: Atlantska i Valamar dobitnici tjedna, indeksi u plusu
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2022 / 08:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uoči početka sezone objave poslovnih rezultata za prvo ovogodišnje tromjesečje, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna porasli, oduprijevši se negativnim kretanjima koja su pogodila svjetske burze.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna za 0,68 posto, na 2.134 bod, a Crobex10 za 0,89 posto, na 1.285 bodova.

Indeksi su porasli dok se investitori pozicioniraju pred objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija idućega tjedna.

Među sektorskim indeksima, najviše je na dobitku bio transportni, za 4,06 posto, dok je najviše pao industrijski, za 3,27 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 32 milijuna kuna, što je za 3,5 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 9 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila 6,29 posto, na 35,5 kuna, što je njezina najviša razina od veljače 2020. godine.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 5,3 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,79 posto, na 192,5 kuna. Tijekom tjedna cijena joj je dosegnula i 193,5 kuna - najvišu razinu od srpnja 2021. godine.

Dionicom Atlantske plovidbe ostvareno je, pak, 2,26 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 8,33 posto, na 520 kuna. Okidač rasta bila je ova važna informacija koju je objavio SEEbiz.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 2,24 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 3,39 posto, na 1.855 kuna.

Iz te tvrtke objavljeno je da su Nadzorni odbor i Uprava predložili Glavnoj skupštini odluku o isplati dividende u iznosu od 64 kune po dionici. To je 18 kuna manja dividenda od one isplaćene prošle godine, a glavna skupština zakazana je za 27. lipnja.

Među likvidnijima, najviše su porasle cijene dionica Jadroplova, za 10,9 posto, na 61 kunu, te Dalekovoda, za 10,3 posto, na 42,8 kuna.

S druge strane, najviše je pala cijena dionice Vira, za gotovo 11 posto, na 30,8 kuna.

Od važnijih burzovnih objava, Janaf je u petak izvijestio da mu je omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je sklopio sa srpskim NIS-om, a objavio je i da je sklopio ugovore o skladištenju s Agencijom za ugljikovodike i Delta Internationalom.

Naime, Janaf je 29. ožujka izvijestio da je EU sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS. U petak je, pak, objavio da je Uredbom Vijeća EU od 8. travnja ove godine o izmjeni Uredbe EU o mjerama ograničavanja s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizira stanje u Ukrajini, omogućen nastavak izvršavanja ugovora o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022., kojim su rezervirani transportni kapaciteti Janafa po načelu "puno za prazno" u ukupnoj količini 3,2 milijuna tona nafte (plus/misnus deset posto) i nakon 15. svibnja ove godine.

Dionica Janafa poskupjela je 2,78 posto, na 5.550 kuna, uz promet od gotovo 160 tisuća kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 60 dionica, pri čemu je cijena njih 33 porasla, 14 pala, a 13 stagnirala.

Prošlotjednim rastom Crobexi su se oduprijeli negativnom utjecaju sa svjetskih burzi, koje su pale zbog najava povećanja kamatnih stopa u SAD-u i nekim drugim gospodarstvima svijeta kako bi se suzbila inflacija, a zaoštravanje monetarne politike ne ide u prilog tržištima kapitala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Zagrebačka banka, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Ericsson Nikola Tesla, Dalekovod, Jadroplov
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE