GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: blago ojačali uz vrlo nizak promet

Zagrebačka burza: blago ojačali uz vrlo nizak promet
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2022 / 17:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz vrlo niski obujam trgovanja, na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobex indeksi tek blago ojačali, nakon jučerašnjeg pada od oko pola posto, što ukazuje na oprez investitora dok prate situaciju s energetskom krizom i čekaju odluke Europske središnje banke oko kamatnih stopa.

Crobex indeks u utorak je ojačao 0,09 posto, na 1.984 boda, a Crobex10 za 0,02 posto, na 1.184 boda.

Među sektorskim indeksima najviše je porastao građevinski, za 3,99 posto, dok je jedino bio u minus u turistički, za 0,12 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego dan ranije i jedan od najnižih dioničkih prometa od početka godine.

Najveći promet, 611 tisuća kuna, ostvaren je dionicom Turisthotela, čija je cijena porasla 2,33 posto, na 4.400 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 432 tisuće kuna, a cijena joj se spustila za pola posto, na 406 kuna.

Veći promet ostvaren je još i dionicama Tankerske Next Generation, 299 tisuća kuna, i Ingre, 246 tisuća kuna. Pritom je cijena Tankerske porasla 2,57 posto, na 55,8 kuna, dok je dionica Ingre poskupila 5,45 posto, na 13,55 kuna, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Na domaćoj, kao i europskim burzama, vlada oprez jer zbog energetske krize usporava rast gospodarstava eurozone, dok će zbog visoke inflacije Europska središnja banka u četvrtak povećati kamatne stope, možda čak i za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo sa 26 dionica, pri čemu je cijena njih 12 porasla, 9 pala, a 5 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Tujristhotel, Tankerska Next Generation, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE