GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Brodari dobitnici tjedna, indeksi u plusu

Zagrebačka burza: Brodari dobitnici tjedna, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2021 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U nesigurnom trgovanju Crobex indeksi Zagrebačke burze pratili su prošloga tjedna kretanja najvažnijih europskih indeksa, ostvarivši u konačnici dobitak nakon dva tjedna pada, no i dalje uz vrlo skroman obujam trgovanja.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,41 posto, na 1.993 boda, a Crobex10 za 0,67 posto, na 1.223 boda.

Posljednjih dana Crobexi su pratili kretanja na europskim burzama, oscilirajući svakodnevno između negativnog i pozitivnog područja.

Na svjetskim je burzama, naime, posljednjih dana trgovanje vrlo nestabilno zbog širenja omikron varijante koronavirusa u svijetu, što bi moglo dovesti do ponovnog zatvaranja gospodarstava i usporavanja njihovog oporavka od koronakrize.

Nestabilnosti svjetskih burzi pridonose i poruke iz američke središnje banke da bi zbog visoke inflacije mogla zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Među sektorskim indeksima, najviše je na Zagrebačkoj burzi protekloga tjedna porastao transportni, za 3,36 posto, dok je jedino pao turistički, za 0,61 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 29,2 milijuna kuna, što je na razini prethodnoga tjedna.

Uz to, ostvareno je i 9,8 milijuna kuna blok prometa. Pritom je dionicom HT-a u blok transakciji protrgovano 6,4 milijuna kuna, po cijeni od 183,5 kuna, dok je dionicom Ilirije ostvareno 3,33 milijuna kuna, po cijeni od 170 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Rivijere, nešto iznad 6 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila u odnosu na tjedan ranije za 1,89 posto, na 31,2 kune.

Iz Valamara su krajem tjedna objavili da su nadzorni odbori društava grupe nakon finalizacije druge faze povećanja kapitala u Imperial Rivieri u visini od 690 milijuna kuna, odobrili prijenos tri hotela u Dubrovniku iz Valamar Riviere u Imperial Rivieru, zajedničku asset kompaniju za ulaganja i razvoj turističke imovine Valamara i Allianz ZB društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Cilj toga je ubrzati značajna ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju ljetovališta u destinacijama Dubrovnik, Makarska i Rab, za što je u Imperialu predviđeno 2,1 milijarde kuna u petogodišnjem razdoblju. Iz te najveće turističke kompanije najavljuju i da ove jeseni u pokreću ulaganja vrijedna 500 milijuna kuna.

Među likvidnijim turističkim dionicama, cijena dionice Arena Hospitality grupe porasla je prošloga tjedna 0,67 posto na 300 kuna, dok je Maistre pala 0,66 posto, na također 300 kuna.

Najveće skokove cijena zabilježile su dionice Hotela Haludovo, za 21,54 posto, i Sunce Hotela, za 16 posto, no uz vrlo niske promete.

Dionicom HT-a prošloga je tjedna, pak, ostvareno 5,65 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,27 posto, na 183,5 kuna.

U fokusu investitora bila je ponovno i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 2,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 4,86 posto, na 410 kuna.

Među likvidnijim brodarskim dionicama, znatnije je poskupjela i dionica Jadroplova, za 4,5 posto, na 58 kuna.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Vira, za gotovo 28 posto, na 28,4 kune, dok je najveća gubitnica bila dionica Varteksa, s padom cijene za 11,76 posto, na 6 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 58 dionica, pri čemu je cijena njih 32 porasla, 18 pala, a osam stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Atlantska plovidba, Jadroplov, Viro, Imperial Riviera, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE