GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Brodari predvodili oporavak tržišta

Zagrebačka burza: Brodari predvodili oporavak tržišta
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2022 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prateći rast svjetskih dioničkih tržišta, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi ojačali, odmaknuvši se tako s najnižih razina od sredine ožujka na koje su potonuli tjedan dana ranije.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,4 posto, na 2.011 bodova, a Crobex10 za 0,35 posto, na 1.194 bodova.

Oba indeksa tako su nadoknadila dio gubitaka od 4 posto zabilježenih u tjednu ranije, izazvanih prodajama dionica na svjetskim burzama nakon oštrog podizanja kamatnih stopa u SAD-u i straha od mogućeg izbijanja recesije.

Među sektorskim indeksima, najviše je protekloga tjedna porastao Crobextransport, za 7,94 posto, dok je najviše pao Crobexkonstrukt, za 4,24 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,9 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je i 2,4 milijuna kuna u blok transakciji dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 52 kune za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 3,96 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,31 posto, na 177,5 kuna.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 3,54 milijuna kuna i skokom cijene za 3,88 posto, na 482 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno gotovo 3 milijuna kuna, a cijena joj se pritom spustila 2,2 posto, na 1.780 kuna.

Znatniji promet, 2,76 milijuna kuna, imala je i dionica Podravke, čija je cijena oslabila 0,7 posto, na 570 kuna.

Među likvidnijima, najviše su porasle cijena dionica Tankerske Next Generation, za 9,52 posto, na 54,4 kune, te Istarske kreditne banke, za 6,12 posto, na 2.080 kuna.

Istodobno, najviše je pala cijena dionice Đuro Đaković grupe, za 19,5 posto, na 1,61 kunu.

Od važnijih vijesti, iz Končara su izvijestili da je Grupa Končar s iračkim Ministarstvom elektroenergetike potpisala 65 milijuna eura vrijedan ugovor za revitalizaciju hidroelektrane (HE) Haditha, čime je ostvaren važan povratak na iračko tržište.

Dionici Končara cijena je stagnirala na 880 kuna, uz promet od gotovo 1,5 milijuna kuna.

Protekloga tjedna na domaćem tržištu trgovalo se s ukupno 54 dionice, pri čemu je cijena njih 25 porasla, 19 pala, a 10 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba, Tankerska Next Generation, Hrvatski Telekom, Đuro Đaković
PROČITAJ I OVO
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE