GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta

Zagrebačka burza: CROBEX pao nakon sedam tjedana rasta
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2022 / 08:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze protekloga tjedna je blago pao, prekinuvši 7-tjedni pozitivni niz, ponajviše zbog oštre korekcije na kraju tjedna, dok je Crobex10 uspio završiti tjedan s blagim plusom.

Crobex indeks spustio se prošli tjedan 0,31 posto, na 2.164 boda. Prekinuo je u četvrtak trend rasta koji je trajao čak 19 trgovinskih dana, tijekom kojih je ojačao za ukupno 9 posto i dosegnuo najvišu razinu od ožujka 2017. godine.

Crobex10, pak, uspio je prošli tjedan završiti s dobitkom od 0,23 posto, na 1.323 boda, pa se kreće oko najviših razina od uvođenja 2009. godine. Ojačao je četvrti tjedan zaredom.

Oba indeksa u petak su pretrpjela oštru korekciju, Crobex za 1,86 posto, a Crobex10 za 1,3 posto, što je posljedica pada cijena dionica na svjetskim burzama jer se uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike američkog Feda.

Među sektorskim indeksima, protekloga su tjedna najviše pali građevinski, za 4,75 posto, i industrijski, za 4,53 posto, dok je najviše ojačao prehrambeni, za 2,18 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 62,6 milijuna kuna, što je 27,6 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, u blok transakcijama s dvije dionice ostvareno je još 27,5 milijuna kuna. Pritom je dionicom Spana postignuto 23,26 milijuna kuna, po cijeni od 212 kuna za dionicu, a Arena Hospitality grupe 4,2 milijuna kuna po cijeni od 302 kune za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet imala je dionica Podravke, 13,06 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,87 posto, na 696 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, kojom je protrgovano za 12,3 milijuna kuna, a cijena joj je ostala na 185 kuna.

Hrvatski Telekom (HT) i Zagrebačka banka izvijestili su da su u petak zaključili transakciju prodaje 54,31 posto dionica Optima Telekoma društvu Telemach Hrvatska, u vlasništvu United Grupe.

"Budući da je Telemach od potpisa ugovora o kupoprodaji dobio sva potrebna regulatorna odobrenja te su ispunjeni i svi ostali uvjeti za zaključenje transakcije, HT i Zagrebačka banka u petak su potpisali ugovor o prijenosu dionica na Telemach kojim je HT holding, društvo u potpunom vlasništvu HT-a, prenio 17,41 posto dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,9 posto dionica Optime na Telemach Hrvatska, koji time stječe ukupno 54,31 posto dionica Optime", objavili su iz HT-a. Ugovorom o prodaji definirana je ukupna cijena Optima Telekoma u visini od 639 milijuna kuna.

Dionica Optima Telekoma poskupjela je prošloga tjedna 1,57 posto, na 5,18 kuna, uz 2 milijuna kuna prometa, dok je dionica Zagrebačke banke pojeftinila 1,49 posto, na 66 kuna, uz 3 milijuna kuna prometa.

U fokusu investitora bila je i dionica HPB-a, s prometom od 4 milijuna, a cijena joj je pala 3,7 posto, na 780 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikole Tesle, 3,8 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,17 posto, 1.950 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše je pala cijena dionice Dalekovoda, za 10,16 posto, na 115 kuna.

Dalekovod je u petak izvijestio da je uspješnom dokapitalizacijom u visini od 410 milijuna kuna završio proces financijskog restrukturiranja te sada kreće u snažni razvoj poslovanja.

U sudski registar upisano je povećanje temeljnog kapitala na 412.471.930 kuna. U dokapitalizaciji, u kojoj su sudjelovali društvo Napredna energetska rješenja, mirovinski fondovi te institucionalni investitori, upisano je 41.000.000 novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Najveća dobitnica bila je prošloga tjedna dionica Medike, s rastom cijene za 6,67 posto, na 32.000 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga se tjedna trgovalo s ukupno 70 dionica, pri čemu je cijena njih 26 porasla, 31 pala, a 13 stagnirala.

Tagovi: Zagrebačka burza, Hrvatska poštanska banka, Dalekovod, Optima Telekom, Telemach Hrvatska, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Hrvatski Telekom, Ingra, Alpha Adriatic
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE