GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX u tjednu pao 2,3%, AD Plastik najveći gubitnik

Zagrebačka burza: CROBEX u tjednu pao 2,3%, AD Plastik najveći gubitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2014 / 20:54
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Negativni sentiment dominirao je ovoga tjedna Zagrebačkom burzom. Indeksi su samo u petak ubilježili rast vrijednosti. CROBEX je prije toga bio u padu čak osam uzastopnih dana.
Korekcija je bila popraćena većim prometom nego tjedan ranije. Redovni dionički promet  iznosio je 64 milijuna kuna, što je 20 milijuna više nego u tjednu ranije odnosno rast od 45 posto.

CROBEX je s tjednim padom od 2,3 posto pao ispod granice od 1.850 bodova i tjedan završio na 1.837,30 bodova. CROBEX10 je pao 2,6 posto te se spustio na 1.049,45 bodova. Kod sektorskih indeksa jedino je CROBEXkonstrukt porastao i to 1,1 posto, dok su ostali pali a najveći pad od 2,39 posto bilježi CROBEXturist.

Najlikvidnije izdanje ponovno je bila Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A), s prometom od 11,3 milijuna kuna uz tjedni pad od 1 posto na 19,96 kune. Od svog maksimuma postignutog 2. listopada dionica je izgubila petinu vrijednosti, ali još uvijek je na 53,5% višoj razini nego početkom godine.

Slijedi povlašteno izdanje Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) koje je tjedan završilo s prometom od 5,4 milijuna kuna uz pad cijene od 3 posto na 330,00 kuna. Na trećem mjestu među najlikvidnijima je Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) s prometom od 4,6 milijuna kuna i padom cijene od 3,2 posto na 157,02 kuna.

Gubitnik proteklog tjedna je peti najlikvidniji AD Plastik (ZSE:ADPL-R-A) s padom od 5,3 posto na 120,75 kuna uz ostvareni promet od 2,1 milijun kuna.

Podravka (ZSE:PODR-R-A) je u tjednu ostvarila nešto više od milijun kuna prometa, a cijena joj je korigirana 3,4 posto, na 313 kuna. Prema odluci Uprave Podravke, za novog direktora sektora Tržište Jugoistočne Europe imenovan je Milan Tadić. Bit će zadužen za tržišta Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore te Kosova.

Jedini značajniji dobitnik bila je Luka Ploče (ZSE:LKPC-R-A) s rastom od 1,2 posto na cijenu od 580 kuna i prometom od 1,5 milijuna kuna.  Ova je kompanija tijekom tjedna potpisala ugovor o potkoncesiji s društvom Prvo plinarsko društvo - naftni terminali d.o.o. radi izgradnje i skladištenja spremnika za ukapljeni naftni plin. Prema pisanjima medija to bi trebalo omogućiti investiciju od 25m EUR u gradnju skladišta za UNP u pločanskoj luci, čime će ona postati glavni centar tekućih tereta za cijeli Jadran.
Tagovi: Zagrebačka burza, CRIBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Valamar Riviera, Adris Grupa, Podravka, AD Plastik, Luka Ploče, ZSE:RIVP-R-A, ZSE:ADRS-P-A, ZSE:PODR-R-A, ZSE:HT-R-A, ZSE:LKPC-R-A, ZSE:ADPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi stagnirali uz različite predznake, a u fokusu investitora bila je dionica Podravke, koja je jedina bilježila milijunski promet.
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
FOREX
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, pred nove podatke iz američkog gospodarstva koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica u vezi početka zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika
TRGOVINA
U 2020. u trgovini poslovalo 28.615 poduzetnika sa 192.367 radnika

ZAGREB - U djelatnosti trgovine u 2020. godini poslovalo je 28.615 poduzetnika, koji su zapošljavali 192.367 radnika, a ostvarili su prihode veće od 260 milijardi kuna, pokazuje analiza Financijske agencije (Fina) o poslovanju poduzetnika u trgovini na veliko i malo u razdoblju 2004.-2009.-2014.-2020.

Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, što se zahvaljuje jučerašnjem snažnom skoku indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer ulagače zabrinjavaju visoka inflacija i usporavanje oporavka gospodarstava.
Wall Street skočio više od 1,5 posto
SKOK
Wall Street skočio više od 1,5 posto
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skočili više od 1,5 posto, najviše u više mjeseci, što se zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima kompanija i popuštanju strahovanja od inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE