GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX u usponu deveti dan uzastopno

Zagrebačka burza: CROBEX u usponu deveti dan uzastopno
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2022 / 17:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su Crobexi ponovno porasli, no znatno skromnije nego dan ranije i uz slabiji redovni promet, pri čemu je samo dionicom Atlantske plovidbe ostvareno milijun kuna.

Crobex indeks ojačao je u utorak 0,14 posto, na 2.131 bod, ojačavši deveti trgovinski dan zaredom.

Crobex10, pak, bio je u plusu 0,03 posto, na 1.292 boda, nastavivši pozitivni niz šesti dan zaredom.

To su nove najviše razine tih indeksa od ožujka 2017., nakon što je u prošloj godini Crobex skočio 19,6, a Crobex10 16 posto, dok su prvog radnog dana u ovoj godini skočili za više od 2 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je u utorak porastao transportni, za 3,66 posto, dok je najviše oslabio građevinski, za 0,94 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 5,78 milijuna kuna, što je za 5,4 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

No, ostvareno je i 73,6 milijuna kuna blok prometa i to redovnom dionicom Adrisa, po cijeni od 460 kuna.

U redovnom trgovanju jedina s milijunskim prometom bila je dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,36 mmilijuna kuna. Cijena joj je porasla 0,5 posto, na 402 kune.

S prometom od 653 tisuće kuna slijedi dionica HT-a, a cijena joj je skliznula 0,27 posto, na 185,5 kuna.

Nešto veći promet ostvaren je još i dionicom Spana, 519 tisuća kuna. Cijena joj je oslabila 0,87 posto na 228 kuna.

Najveći rast cijene ostvarila je dionica Đure Đaković grupe, za čak 35,68 posto, na 3,08 kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da Đuro Đaković Grupa ima perspektivu te da bi mogao postati regionalni centar za servisiranje borbenih oklopnih vozila pješaštva Bradley.

Ćorića veseli da je plan restrukturiranja Đuro Đaković Grupe dobio verifikaciju Europske komisije. "To otvara novu perspektivu Đuro Đaković Grupi. Taj plan podrazumijeva čitav niz aktivnosti u idućem razdoblju i na Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja je da pripremi dokumente prema Vladi RH, koji bi taj plan trebali oživjeti u smislu njegove realizacije, dokapitalizacije poduzeća, smanjenja kapitala temeljem gubitaka i u konačnici unosa novog kapitala", rekao je Ćorić.

Europska komisija je 22. prosinca prošle godine Hrvatskoj odobrila da grupaciji Đuro Đaković dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna). Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica Ingre, s padom cijene za 2,76 posto, na 12,35 kuna.

Na ZSE se danas trgovalo s ukupno 43 dionice, pri čemu je cijena njih 25 porasla, 10 pala, a 8 stanigrala.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Đuro Đaković, Hrvatski Telekom, Hrvatska poštanska banka, Atlantska plovidba, Adris Grupa
PROČITAJ I OVO
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
PAD
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je 717,8 milijuna kuna ili 0,54 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar dobitnik dana, blagi rast indeksa
ZAGREB - Skroman promet i blagi rast indeksa obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi (ZSE), u kojemu nije bilo dionica s prometom većim od milijun kuna.
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
VINO
U dvije godine rast površina pod vinovom lozom od sedam posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo kako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini zabilježen rast površina pod vinovom lozom u odnosu na 2019. za sedam posto te one sada iznose 21.213 hektara.
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
BENEFITI
Glavaš: Euro će domaće dionice i obveznice učiniti atraktivnijim za strane ulagače
OPATIJA – Uvođenje eura kao valute odlična je prilika za financijsku industriju. Iako će biti poteškoća i izazova, to je put kojim moramo ići na dobrobit svih. Zaključeno je to na okruglome stolu o učincima uvođenja eura na financijski sustav i korisnike usluga koji se održao na 25. znanstveno-stručnoj konferenciji “Financijsko tržište”.
Svijet zbog blokade Crnog mora srlja u prehrambenu katastrofu
KRIZA
Svijet zbog blokade Crnog mora srlja u prehrambenu katastrofu

LONDON - Invazijom na Ukrajinu, Vladimir Putin će uništiti živote ljudi daleko od bojnog polja — a u razmjerama zbog kojih bi čak i on mogao požaliti, piše britanski The Economist.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE