GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX10 oslabio treći tjedan zaredom, promet skroman

Zagrebačka burza: CROBEX10 oslabio treći tjedan zaredom, promet skroman
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2022 / 08:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze protekloga su tjedna zabilježili tek blage pomake, uz različite predznake i skromnu likvidnost, jer su investitori na oprezu zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama.

Crobex indeks ojačao je protekli tjedan skromnih 0,03 posto, na 1.983 boda, prekinuvši 2-tjedni negativni niz. No, Crobex10 nastavio je kliziti treći tjedan zaredom, oslabivši 0,26 posto, na 1.181 bod.

Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio Crobexturist, za 2,14 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 9,11 posto.

Redovni dionički promet iznosio je 22,16 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je i gotovo 6,6 milijuna blok prometa. Pritom je 4 milijuna kuna zabilježeno u blok transakciji dionicom HPB-a, po cijeni dionice od 800 kuna, a gotovo 2,6 milijuna dionicom Tankerske Next Generation, po cijeni od 66 kuna za dionicu.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 4,5 milijuna kuna. Cijena joj je pala 3,73 posto, na 31 kunu.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, s 3,66 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 2,63 posto, na 430 kuna.

Dionicom HT-a ostvareno je, pak, 2,44 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 1,34 posto, na 189 kuna.

Promet od oko 1,5 milijuna kuna ostvaren je i dionicama Podravke, čija je cijena porasla 1,05 posto, na 576 kuna, te povlaštenim uzdanjem Adris grupe, čija je cijena pala 1,74 posto, na 395 kuna.

Najveći skok cijene ostvarile su dionice Vira, za 14,42 posto, na 49,2 kune, i Ingre, za 13,93 posto, na 15,95 kuna.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica Helios Farosa, za 9,09 posto, na 8 kuna, te Slatinske banke, za 6,96 posto, na 53,5 kuna.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je cijena njih 29 porasla, 20 pala, a sedam stagnirala.

Na Zagrebačkoj burzi vladao je prošloga tjedna oprez jer su svjetske burze oštro pale, pod pritiskom visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa središnjih banaka, što povećava rizik od recesije.

Tagovi: Zagrebačka burza, Hrvatska poštanska banka, Viro, Hrvatski Telekom, Tankerska Next Generation, CROBEX, CROBEX10, Valamar Riviera, Ericsson NT, Atlantska plovidba
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE