GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.

Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli snažnijim rastom vrijednosti, za nešto više od 0,9 posto, uz promet manji od pet milijuna kuna, dok je osjetniji pad cijene zabilježila dionica Privredne banke Zagreb (PBZ) nakon što je najavljeno njezino delistiranje.

Oba su indeksa porasla po 0,9 posto pa je CROBEX zaključio na 1.846,65 bodova, što je njegova najviša vrijednost od 19. veljače ove godine. CROBEX10 je zaključio na 1.150,19 bodova i time je na najvišoj razini u nešto više od godinu dana odnosno od 21. veljače prošle godine, kada je bio nešto iznad 1.200 bodova.

Redovni promet dionicama i dalje je skroman, iznosio je 4,8 milijuna kuna, što je oko 900 tisuća kuna manje nego u petak.

Ni jedna dionica nije imala više od milijun kuna prometa, a trgovalo se s ukupno 35 dionica, pri čemu je njih 18 trgovanje zaključilo s rastom cijene, cijena njih 12 se nije mijenjala, dok je cijena pet dionica pala.

Najtrgovanija je bila dionica Valamar Riviere s prometom od 962,1 tisuću kuna. Cijena te dionice je porasla za 2,36 posto, na 30,40 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od gotovo 873 tisuće kuna i rastom cijene za 1,96 posto, na 1.560 kuna.

Dionica HT-a protrgovano je za 744,5 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,55 posto, na 184 kune.

Više od pola milijuna kuna prometa, 616,6 tisuća kuna, imala je još samo dionica PBZ-a, koja je i najveća gubitnica s padom cijene za 6,78 posto, na 825 kuna.

Uprava PBZ-a danas je objavila poziv za glavnu skupštinu, zakazanu za 26. travnja, na kojoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.

Na skupštini će dioničari odlučivati o povlačenju svih uvrštenih dionica s burze, a riječ je o njih 19.074.769, stoji u pozivu za skupštinu.

Pritom se PBZ obvezuje da će od svih dioničara koji glasuju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar. Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica PBZ, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu.

Po prometu slijede dionice Atlantske plovidbe, kojih je protrgovano za 338,7 tisuća kuna. Cijena te dionice je u plusu od 0,27 posto, na 185,50 kuna.

Još su tek tri dionice imale promete veće od sto tisuća kuna, pri čemu je cijena pala redovnoj dionici Adris grupe, i to za 0,44 posto, na 456 kuna, dok je dionicama Optima telekoma porasla za 0,31 posto, na 6,42 kune, a Dalekovoda za 2,82 posto, na 7,30 kuna.

Promet nešto manji od sto tisuća kuna imala je dionica Atlantic grupe, kojoj je cijena porasla za više od dva posto, za 2,19 posto, na 1.400 kuna, dok je najveća dobitnica dionica Saponie s cjenovnim rastom za 6 posto, na 530 kuna, uz promet nešto veći od 35 tisuća kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Končar EI, Institut IGH, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Ericsson NT, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Adris Grupa, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE