GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.

Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2021 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli snažnijim rastom vrijednosti, za nešto više od 0,9 posto, uz promet manji od pet milijuna kuna, dok je osjetniji pad cijene zabilježila dionica Privredne banke Zagreb (PBZ) nakon što je najavljeno njezino delistiranje.

Oba su indeksa porasla po 0,9 posto pa je CROBEX zaključio na 1.846,65 bodova, što je njegova najviša vrijednost od 19. veljače ove godine. CROBEX10 je zaključio na 1.150,19 bodova i time je na najvišoj razini u nešto više od godinu dana odnosno od 21. veljače prošle godine, kada je bio nešto iznad 1.200 bodova.

Redovni promet dionicama i dalje je skroman, iznosio je 4,8 milijuna kuna, što je oko 900 tisuća kuna manje nego u petak.

Ni jedna dionica nije imala više od milijun kuna prometa, a trgovalo se s ukupno 35 dionica, pri čemu je njih 18 trgovanje zaključilo s rastom cijene, cijena njih 12 se nije mijenjala, dok je cijena pet dionica pala.

Najtrgovanija je bila dionica Valamar Riviere s prometom od 962,1 tisuću kuna. Cijena te dionice je porasla za 2,36 posto, na 30,40 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od gotovo 873 tisuće kuna i rastom cijene za 1,96 posto, na 1.560 kuna.

Dionica HT-a protrgovano je za 744,5 tisuća kuna, uz rast cijene za 0,55 posto, na 184 kune.

Više od pola milijuna kuna prometa, 616,6 tisuća kuna, imala je još samo dionica PBZ-a, koja je i najveća gubitnica s padom cijene za 6,78 posto, na 825 kuna.

Uprava PBZ-a danas je objavila poziv za glavnu skupštinu, zakazanu za 26. travnja, na kojoj će dioničari odlučivati o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.

Na skupštini će dioničari odlučivati o povlačenju svih uvrštenih dionica s burze, a riječ je o njih 19.074.769, stoji u pozivu za skupštinu.

Pritom se PBZ obvezuje da će od svih dioničara koji glasuju protiv te odluke otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar. Pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica PBZ, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu.

Po prometu slijede dionice Atlantske plovidbe, kojih je protrgovano za 338,7 tisuća kuna. Cijena te dionice je u plusu od 0,27 posto, na 185,50 kuna.

Još su tek tri dionice imale promete veće od sto tisuća kuna, pri čemu je cijena pala redovnoj dionici Adris grupe, i to za 0,44 posto, na 456 kuna, dok je dionicama Optima telekoma porasla za 0,31 posto, na 6,42 kune, a Dalekovoda za 2,82 posto, na 7,30 kuna.

Promet nešto manji od sto tisuća kuna imala je dionica Atlantic grupe, kojoj je cijena porasla za više od dva posto, za 2,19 posto, na 1.400 kuna, dok je najveća dobitnica dionica Saponie s cjenovnim rastom za 6 posto, na 530 kuna, uz promet nešto veći od 35 tisuća kuna.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Končar EI, Institut IGH, Dalekovod, Hrvatski Telekom, Atlantic Grupa, Ericsson NT, Valamar Riviera, Atlantska plovidba, Adris Grupa, Privredna banka Zagreb
PROČITAJ I OVO
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU - "Želio bih vidjeti veću fleksibilnost u pogledu uvjeta, lakši proces, a također i dopustiti digitalnim nomadima da otvore lokalna poduzeća i ponude mogućnosti zapošljavanja - doista vjerujem da tu Hrvatska može imati najviše koristi.."
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi stagnirali uz negativni predznak, no uz znatno veći promet nego dan ranije, zahvaljujući izdašnom trgovanju dionicom Podravke.
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
EU FONDOVI
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
ZAGREB - Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) Hrvatska je do 9. rujnaugovorila financiranje projekata u vrijednosti od 13,15 milijardi eura, čime je za 22,5 posto premašila iznos koji joj je bio dodijeljen za razdoblje od 2014. do kraja 2020. godine, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
KARTA
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) objavio je redovitu tjednu kartu 14-dnevne incidencije zaraze koronavirusom.
Wall Street porastao, inflacija popušta
RAST
Wall Street porastao, inflacija popušta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji i naznake popuštanja inflacijskih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE