GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dionice Đure Đakovića dobitnice dana

Zagrebačka burza: Dionice Đure Đakovića dobitnice dana
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2020 / 19:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi oslabili drugi dan zaredom, uz nešto niži promet nego dan ranije, a iz letargičnog trgovanja izdvaja se dionica Đure Đaković grupe, koja je ojačala gotovo 6 posto.

Crobex indeks u četvrtak je oslabio 0,29 posto, na 2.042 boda, a Crobex10 za 0,46 posto, na 1.212 bodova.

Među sektorskim indeksima, na najvećem gubitku bio je građevinski, za 2,71 posto, dok je najviše porastao industrijski, za 0,14 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,3 milijuna kuna, što je otprilike 1,2 milijuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 1,93 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,8 posto, na 500 kuna.

Milijunski promet imala je još i dionica HT-a, u visini od 1,9 milijuna kuna, a pritom joj je cijena oslabila 1,07 posto, na 185 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Podravke, s gotovo 800 tisuća kuna prometa i padom cijene za 0,2 posto, na 476 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Optima telekoma, s prometom od gotovo 613 tisuća kuna i padom cijene za 1,23 posto, na 8 kuna.

Dionicom Đuro Đaković grupe ostvareno je, pak, 567 tisuća kuna prometa, a cijena joj je skočila 5,47 posto, na 5,4 kune.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Karlovačke banke, čija je cijena potonula za 24,2 posto, na 7,2 kune.

Na domaćem tržištu kapitala danas se trgovalo sa 49 izdanja, pri čemu je njih 14 ostvarilo rast cijene, a 22 pad, dok 13 nije bilježilo cjenovnu promjenu u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: Zagrebačka burza, Đuro Đaković, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Podravka, Adris Grupa, ZSE:DDJH-R-A, ZSE:HT-R-A
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE