GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali

Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.

CROBEX je prošloga tjedna pao 1,03 posto, na 1.607 bodova, a CROBEX10 pola postotka, na 1.006 bodova.

Oba indeksa tako su ponovno u minusu, nakon što su protekloga tjedna skokom od dva posto bili prekinuli 3-tjedni negativni niz.

Redovni promet dionicama bio je nadomak 15 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego tjedan dana ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,75 milijuna kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 1.240 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 1,26 milijuna kuna i padom cijene za 0,81 posto, na 1.220 kuna.

Milijunski promet bilježila je još samo dionica Valamar Rivijere, a cijena joj je pala 0,38 posto, na 25,9 kuna.

Najveći pad cijene među likvidnijima bilježile su dionice Atlantske plovidbe, i to za 7,11 posto, na 209 kuna te Optima telekoma, za 4,21 posto, na 5,46 kuna.

Istodobno, najviše je skočila cijena dionice Dukata, za 17,9 posto, na 790 kuna. Ta dionica privukla je interes investitora u petak, nakon što je dan ranije Dukat izvijestio da njegov većinski vlasnik - B.S.A. International, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika. Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja preko svoje tvrtke kćeri B.S.A. International, u Dukatu drži 93,69 posto dionica hrvatske mliječne industrije.

Znatan rast ostvarila je i dionica Ingre, čija je cijena skočila za 11,54 posto, na 5,8 kuna.

Ingra je u petak izvijestila da je s razlučnim vjerovnikom iz postupka predstečajne nagodbe sklopila izvansudsku nagodbu, kojom je okončan višegodišnji sudski postupak te se uređuju svi međusobni odnosi stranaka. Ta transakcija utječe na povećanje neto knjigovodstvene vrijednosti Ingre za iznos od približno 21 milijun kuna, kao rezultat jednokratnog ukidanja rezerviranja.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovano je s 15 dionica, pri čemu je njih 15 ostvarilo porast cijene u odnosu na tjedna ranije, a 26 pad, dok 9 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dukat, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Valamar Riviera, Ericsson Nikola Tesla, Atlantic Grupa, Lactalis, Ingra
PROČITAJ I OVO
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BLOKADA
Europska unija blokirala projekt pruge Budimpešta-Beograd
BRUXELLES - Europa je blokirala veliki projekt Aleksandra Vučića i Viktora Orbána, brzu prugu između Beograda i Budimpešte, piše Nova.rs.
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE