GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali

Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 17:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.

CROBEX je prošloga tjedna pao 1,03 posto, na 1.607 bodova, a CROBEX10 pola postotka, na 1.006 bodova.

Oba indeksa tako su ponovno u minusu, nakon što su protekloga tjedna skokom od dva posto bili prekinuli 3-tjedni negativni niz.

Redovni promet dionicama bio je nadomak 15 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego tjedan dana ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Atlantic grupe, kojom je ostvareno 2,75 milijuna kuna prometa, a cijena joj je stagnirala na 1.240 kuna.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 1,26 milijuna kuna i padom cijene za 0,81 posto, na 1.220 kuna.

Milijunski promet bilježila je još samo dionica Valamar Rivijere, a cijena joj je pala 0,38 posto, na 25,9 kuna.

Najveći pad cijene među likvidnijima bilježile su dionice Atlantske plovidbe, i to za 7,11 posto, na 209 kuna te Optima telekoma, za 4,21 posto, na 5,46 kuna.

Istodobno, najviše je skočila cijena dionice Dukata, za 17,9 posto, na 790 kuna. Ta dionica privukla je interes investitora u petak, nakon što je dan ranije Dukat izvijestio da njegov većinski vlasnik - B.S.A. International, tvrtka kći francuskog Lactalisa sa sjedištem u Belgiji, razmatra mogući prijenos udjela manjinskih dioničara Dukata na većinskog vlasnika. Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja preko svoje tvrtke kćeri B.S.A. International, u Dukatu drži 93,69 posto dionica hrvatske mliječne industrije.

Znatan rast ostvarila je i dionica Ingre, čija je cijena skočila za 11,54 posto, na 5,8 kuna.

Ingra je u petak izvijestila da je s razlučnim vjerovnikom iz postupka predstečajne nagodbe sklopila izvansudsku nagodbu, kojom je okončan višegodišnji sudski postupak te se uređuju svi međusobni odnosi stranaka. Ta transakcija utječe na povećanje neto knjigovodstvene vrijednosti Ingre za iznos od približno 21 milijun kuna, kao rezultat jednokratnog ukidanja rezerviranja.

Na domaćem tržištu kapitala protekloga tjedna trgovano je s 15 dionica, pri čemu je njih 15 ostvarilo porast cijene u odnosu na tjedna ranije, a 26 pad, dok 9 nije bilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Dukat, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Valamar Riviera, Ericsson Nikola Tesla, Atlantic Grupa, Lactalis, Ingra
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE