GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Đuro Đaković i Dalekovod dobitnici tjedna, indeksi pali

Zagrebačka burza: Đuro Đaković i Dalekovod dobitnici tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2020 / 08:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi indeksi pali i prošlog tjedna, drugog zaredom, jer investitori ne pronalaze poticaja za znatnije ulaganje u dionice, pa je i promet bio skroman.

CROBEX je prošloga tjedna oslabio 0,6 posto, na 1.640 bodova, a CROBEX10 je pao 0,5 posto, na 1.022 boda. Oba indeksa tako su oslabila drugi tjedan zaredom.

Među sektorskim indeksima najviše je prošlog tjedna pao indeks turističkog sektora, za 1,34 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 5,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 32,4 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego u tjednu ranije, koji je bio skraćeni zbog blagdana.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Rivijera, 5,45 milijuna kuna, a cijena joj je pala 4,26 posto, na 27 kune.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 4,66 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 11,68 posto, na 220 kuna.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Đure Đaković grupe, čija je cijena porasla 11,72 posto, na 3,24 kune.

Slijedila je dionica Dalekovoda, sa skokom cijene za 10,36 posto, na 4,9 kuna. Njome je ostvaren promet od 2,83 milijuna kuna.

Dalekovod je u petak u Ljubljani potpisao ugovore za dva međusobno povezana projekta sa slovenskim nacionalnim operatorom sustava za prijenos električne energije Elesom. Iz kompanije ističu da novi ugovori nastavljaju prisutnost Dalekovod grupe na slovenskom tržištu, gdje su već u tijeku pripremni radovi na rekonstrukciji dvostrukog 400 kV dalekovoda Beričevo – Okroglo. Ukupna vrijednost radova, na sva tri projekta, koji bi se trebali realizirati do 2022. godine je gotovo 450 milijuna kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno je 2,75 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,45 posto, na 175 kuna.

Najveće gubitnice bile su dionice Luke Rijeka, s padom cijene za 15,6 posto, na 26 kuna, te Petrokemije, za 7,44 posto, na 72,2 kune.

Protekloga tjedna na domaćem se tržištu trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je njih 18 ostvarilo rast cijene, a 32 pad, dok šest nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Đuro Đaković, Dalekovod, Valamar Riviera, Hrvatski Telekom, Atlantska plovidba, Atlantic Grupa, Luka Rijeka, Petrokemija
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE