GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali

Zagrebačka burza: Ericsson NT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U opreznom trgovanju u petak na Zagrebačkoj burzi indeksi su oslabili drugi dan zaredom, no na tjednoj razini ipak su ostvarili snažne dobitke, zahvaljujući rastu početkom tjedna.

Crobex indeks oslabio je u petak 0,17 posto, a 1.685 bodova, a Crobex10 za 0,45 posto, na 1.050 bodova.

No, zahvaljujući snažnom rastu u prva dva dana ovoga tjedna, oba su indeksa ostvarila rast treći tjedan zaredom. Crobex je na tjednoj razini u plusu 2,69, a Crobex10 oko 2,06 posto.

To se ponajviše zahvaljuje optimizmu na svjetskim burzama nakon vijesti o napretku u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. No, posljednjih je dana euforija splasnula jer se taj virus i dalje nepopustljivo širi u Europi i SAD-u, što će usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Među sektorskim indeksima, u petak je najviše na gubitku bio industrijski, za 0,29 posto, dok je najviše porastao građevinski, za 2,79 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 8,46 milijuna kuna, što je 1,1 milijun više nego dan ranije. Uz to ostvaren je i blok promet od 10,8 milijuna kuna i to povlaštenom dionicom Adrisa, po cijeni od 360 kuna.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesle, u visini od 2,35 milijuna kuna. Cijena joj se spustila za 0,66 posto, na 1.500 kuna.

Slijedila je povlaštena dionica Adrisa, s prometom od 1,07 milijuna kuna i padom cijene za 1,36 posto, na 363 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Đure Đaković grupe, kojom je ostvareno 865 tisuću kuna prometa. Cijena joj je skočila 3,52 posto, na 4,71 kunu.

Iz Đakovića su jučer izvijestili da su Nenad Bakić i Rujana Bakić 17. studenoga sklopili ugovor o prijenosu dionica s društvom D.D. Acquisition iz Češke, temeljem čega će češka tvrtka preuzeti njihovih ukupno 18,878 posto dionica Đuro Đaković grupe.

Danas su iz slavonskobrodske tvrtke dodatno objavili da su te dionice posrednim putem stekli Jaroslav Strnad i Rene Matera s obzirom da zajednički ostvaruju kontrolu nad društvom DD Acquisition.

Najviše je na gubitku bila dionica Terra Firme, s padom cijene za 7,7 posto, na 120 kuna. Istodobno, među likvidnijima najviše je skočila cijena dionice Ingre, za 11,26 posto, na 8,4 kune.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 11 porasla, 21 pala, a sedam nije zabilježilo promjenu cijene.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Ericsson NT, Đuro Đaković, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Nenad Bakić, Acquisition Holding
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE