GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka burza: HT glavni krivac za pad indeksa

Zagrebačka burza: HT glavni krivac za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 17:05
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Nakon tri tjedna pada, indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su nastavili s negativnim trendom, prateći pad cijena dionica na europskim burzama, a najveća gubitnica bila je dionica HT-a, kojom se od danas trguje bez prava na dividendu.

Crobex indeks pao je u ponedjeljak 0,48 posto, na 1.587 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,89 posto, na 979 bodova. Oba se indeksa kreću na najnižim razinama od kraja lipnja.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,92 milijuna kuna te je bio otprilike 1,5 milijuna manji nego u petak.

Tako Crobexi prate pad europskih burzi koje su pod pritiskom zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, kao i zabrinutosti zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16,00 sati u minusu otprilike 0,4 posto.

Na Zagrebačkoj burzi danas je najveći promet ostvaren dionicom Podravke, u visini od 1,32 milijuna kuna, a cijena joj je pritom porasla 1,71 posto, na 417 kuna.

S prometom od 356 tisuća kuna slijedi dionica Valamar Rivijere, kojoj je cijena pala 1,28 posto, na 23,2 kune.

Nešto veći promet ostvaren je još i dionicom Dalekovoda, 354 tisuće kuna, uz skok njezine cijene za 4,9 posto, na 5,14 kuna pa je tako među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica HT-a, kojom se od danas trguje bez prava na dividendu od 8 kuna po dionici. Cijena joj je pala 4,05 posto, na 166 kuna, uz promet od 242 tisuće kuna.

Od poslovnih objava, AD Plastik Grupa izvijestila je da je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 17,31 milijun kuna neto dobiti, što je u odnosu na isto razdoblje lani gotovo 70 posto manje, a posljedica je krize izazvane pandemijom virusa Covid-19. Poslovni prihodi u prvoj polovini godine iznosili su 548,78 milijuna kuna, što je 23,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Cijena te dionice porasla je 2,27 posto, na 135 kuna, uz promet od 221 tisuću kuna.

Na domaćem tržištu danas se trgovalo s 30 izdanja, pri čemu je njih 18 zabilježilo pad cijene u odnosu na petak, 6 rast te isto toliko stagnaciju.

Tagovi: Zagrebačka burza, CROBEX, CROBEX10, Hrvatski Telekom, Adris Grupa, Valamar Riviera, Podravka, Dalekovod, AD Plastik
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE